A fedélzeti kamerájuk buktatta le a hajléktalant verő rendőröket: már figyelték őket a kollégáik

Itt a padon, a Duna partján ült a férfi, akit összevertek a rendőrök/ Fotó: Pozsonyi ZitaItt a padon, a Duna partján ült a férfi, akit összevertek a rendőrök/ Fotó: Pozsonyi Zita

Megdöbbentő és szégyenteljes viselkedés miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a Mohácsi Rendőrkapitányság két járőrét.

A botrány akkor robbant ki, amikor a kapitányságon megjelent a TEK rohamcsapata, és bilincsbe verve elvitt egy próbaidős rendőr őrmestert és egy törzsőrmestert. A Mohácson szolgálatot teljesítő járőrök bűne az volt, hogy szolgálatban alaposan összevertek két mohácsi hajléktalant, amit a szolgálati autójuk fedélzeti kamerája élő adásban közvetített a pécsi központban ülő kollégáiknak.

Grafikánk azt mutatja meg, hogy az épp enni kezdő hajléktalanhoz odamentek a rendőrök, össze-verték, fenyegették﷯/ Fotó: Séra TamásGrafikánk azt mutatja meg, hogy az épp enni kezdő hajléktalanhoz odamentek a rendőrök, össze-verték, fenyegették﷯/ Fotó: Séra Tamás

A Blikk a mohácsi hajléktalanszállón megtalálta az egyik megvert áldozatot. A férfi annyira fél a rendőröktől, hogy azt kérte, a nevét ne írjuk le. Régóta az utcán él, megszokta a kemény helyzeteket, de a rendőri megalázás teljesen kiborította.

– Hajnal három körül ültem a Duna partján, és ettem. Majd’ megvett az isten hidege, tudja, akkor voltak ezek a szibériai mínuszok. Egyszer csak ezek ketten elém álltak, és belém kötöttek, hogy a késem egy centivel hosszabb a megengedettnél – idézte fel a félelmetes pillanatokat a hajléktalan férfi.

– Aztán elkezdték ütni a fejemet és rugdosni a lábamat, később csupa kék-zöld folt lettem. Könyörögtem nekik, hogy hagyják abba, fázom, és fáj, amit csinálnak, de heccből tovább vertek. Az egyik elektromos sokkolóval próbált megbénítani, végül csőre töltötte a pisztolyát, és rám fogta. Azóta kihallgattak a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészségen, ott tudtam meg, hogy még a rendőröknek is szigorúan tilos az elektromos sokkoló használata.

(Ez is érdekelheti: Brutális videó: nekifutásból leütött egy hajléktalant egy részeg férfi Sopronban, betört a koponyája)

Mint kiderült, a párosnak nem ez volt az első esete. Elvileg ott szúrópróbaszerűen ellenőrzik a kamerák felvételét, de a két járőrt valamilyen más ügy miatt már figyelték. El lehet képzelni a monitorok előtt ülők döbbenetét, amikor rájöttek, hogy a kollégáik ártatlan embereket vernek össze.

– A két tiszthelyettest őrizetbe vették, úgy tudom, éjszakára benn tartották őket. A kihallgatásuk során mindent töredelmesen bevallottak. Mondjuk nehéz is lett volna letagadni bármit, hiszen a kamera mindent élőben közvetített – mondta a Blikk a neve elhallgatását kérő informátora. – Ami történt, nagy szégyen a rendőrségnek és a városnak is. Mindkét járőrt felfüggesztették, szabadlábon védekezhetnek. Az egyik megvert hajléktalan viszont börtönbe került, mert a pénzbüntetéseket nem fizette be.

A Blikk úgy tudja, a törzsőrmester két éve szolgál a rendőrségnél, míg fiatalabb társa próbaidős, nemrégiben jött ki az iskoláról. A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség egy hasonló ügyben már nyomoz, abban is mohácsi rendőrök a gyanúsítottak. A rendőrség elismerte, hogy fegyelmi indult a járőrök ellen, a bűncselekményt az ügyészség vizsgálja.https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/hajlektalan-lebukas-rendorseg-veres-mohacs/9y68mkv