932 lakás. És azt tudtad, hogy Miskolcon van a legtöbb üres önkormányzati bérlakás?

Jelentős különbségek vannak az egyes városok önkormányzati lakásállománya között: az összes lakással számolva, egyenlő elosztás esetén elvileg körülbelül 1700 ingatlan jutna mind a 18 megyeszékhelyre. A valóságban ugyanakkor közülük négy (Miskolc, Debrecen, Szeged és Pécs) egyenként több mint 3000 ingatlannal rendelkezik, ezzel szemben hét olyan megyeszékhely is volt, amelynek önkormányzata kevesebb, mint 1000 lakást birtokol.

Azt látjuk tehát, hogy négy város önkormányzata birtokolja az összes megyeszékhely ingatlanvagyonának több mint felét, egészen pontosan 51 %-át.

A lakások száma Szegeden változott a legnagyobb mértékben az elmúlt évek során: a 2018-as adatokhoz képest, azaz 2,5 év alatt 158 lakás került ki az önkormányzati állományból. Az összes megyeszékhelyt vizsgálva már kevésbé szembetűnő a változás, hiszen 2,5 év alatt nagyjából négyszázzal csökkent az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok száma.

Miskolcon van a legtöbb üres lakás

A 29.776 lakásból összesen 3.425 áll üresen, azaz az összes önkormányzati tulajdonú lakások 11,5 százaléka. Ez az arány jóval magasabb, mint a főváros esetében, ahol adataink szerint a lakások 9,7 %-a áll kihasználatlanul.

A legrosszabb helyzetben ebből a szempontból Miskolc van, ahol összesen 932 lakás áll üresen, az összes önkormányzati lakás 19 százaléka, de magas az üresen álló lakások aránya Salgótarjánban is (42 %). A legkevesebb üres lakás Veszprémben található, ahol 180 lakásból csak 13 darabot, azaz az összes lakás 7 %-át nem hasznosítják jelenleg. A rendelkezésre álló lakásállományt pedig Tatabánya használja ki a legoptimálisabban: itt az összes ingatlan több mint 98% százalékát jelenleg is bérbe adják.https://atlatszo.hu/2021/02/17/az-onkormanyzati-lakasok-tobb-mint-11-szazaleka-a-megyeszekhelyeken-is-kihasznalatlan/