Közvetlenül a mák után a hónapos retek az a növényünk, amelyet a tél kiengedése után rögtön lehet ültetni, akár a szabad földbe is. A legismertebb a piros színű, gumós hónapos retek, azonban emellett számtalan fajtája ismert és kapható nálunk, amelyeket szintén érdemes ültetni. Nem kell feltétlenül ágyásban gondolkodni, ha valahol akad egy kis hely, az ágyás végében, a kert sarkában, a magaságyás csücskében bátran elvethetünk néhány magot úgy, hogy szinte biztosak lehetünk a megfelelő eredményben.

Fontos vitaminforrás

A gumók belseje fehér, sokféle ásványi anyagot, főleg meszet, ként, foszfort és káliumot tartalmaz. Ezenkívül C-, E- és B-vitamin, valamint egyéb nyomelemek is találhatók benne. Éppen ezért a gyógynövények között is számon tartották már eleink is, amellett, hogy a legkorábbi zöld a kertből, amelyet egy mondjuk egy szelet kenyér mellett ropogtathatunk.

A mézzel kevert reteklé – főleg a fekete retket ajánlják ehhez – a köhögés ellen is alkalmas. Mindegyik fajtájára jellemző, hogy egyenletes nedvességet kíván, ám a túl sok nedvességtől a zsenge gumók repednek, pudvásodnak, fásodnak. Mivel keresztesvirágú, akár a káposzta, így
a káposztafélék szomszédságát kerüljük el ültetésekor. Hidegtűrése kiváló, rövid tenyészideje miatt jól beilleszthető a vetésforgóba elő- és utónövényként is.

Helyes tőtávolság

A termesztési időszak hossza és a termesztés módja alapján megkülönböztetünk tavaszi retket, hónapos retket, amelynek termesztési ideje 50–60 nap, nyári retket (60–90 napos vegetációs idő) és téli retket (100–130 napos). Termeszthető előveteményként (tavaszi retek), köztesként (nyári retek) vagy utónövényként (téli retek), esetleg főnövényként is. Kedveli a napos, meleg termőhelyet.

Vessük rögtön a helyes tőtávolságra, hogy megfelelő méretű gumót vagy karót növesszen. A különféle retkek tőtávolsága 10–25 centi legyen – a zacskón lévő utasításokat kövessük. Ügyeljünk arra, hogy a nagyon sűrű vetés nem hoz megfelelő méretű gumót. Ne vessük azonban másfél centinél mélyebbre, különben torzul a gumója.

Nehéz, kötött talajon a retek rosszul érzi magát, ezért akár jelzőnövénynek is használhatjuk.