Nyártól itthon is lőttek az egyszer használatos műanyagoknak

 

Július 1-től megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban, és hazánkban is életbe lép az egyszer használatos műanyagokról (SUP -Single Used Packaging) szóló kormányrendelet. Ennek következményeként kivonják a forgalomból a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat. A rendelet célja elsősorban az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése.

A magyar az EU-snál is szigorúbb rendelet

A magyar jogszabály – túlteljesítve az uniós előírást – kiterjed az egyéb műanyag italtartó poharakra és műanyag zacskók használatának korlátozására is. Az új szabályozás jelentős előrelépés a jelenlegi állapothoz képest. Jelenleg ugyanis Magyarországon semmilyen korlátozás nincs a műanyag zacskók forgalmazására. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szerint az ún,. zöld adó, vagyis a termékdíjfizetési kötelezettség nem jelentett komoly terhet, szemléletformálásra nem volt alkalmas.

 

Kiflis zacsi, uzsonnás zacskó – mit is tiltanak be nyártól?

Az új jogszabály értelmében betiltják a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat (pl.: uzsonnás zacskók, kutyapiszok piszok szedésére szolgáló zacskók).

A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 Ft/kg helyett 1900 Ft/kg-ra. Az úgynevezett „lebomló” zacskókra pedig bevezetik az 500 Ft/kg-os termékdíjat.

Műanyag műanyag hátán. Az EU leszámolna az ehhez hasonló képekkel. Fotó: Marc Newberry

Műanyag műanyag hátán. Az EU leszámolna az ehhez hasonló képekkel. Fotó: Marc Newberry

Milyen változásokat jelent ez a mindennapokban?

A rendelet értelmében tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni. Könnyebbséget jelent, hogy számos árucikknek mára már létezik természetes anyagból készült megfelelője. Ilyenek például az evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák), tányérok és az italkeverő pálcikák is, készülhetnek fából, ami megújuló erőforrás.

A fültisztító esetében is beszerezhetünk tartós használatra készült, illetve természetbarát pálcikákat.

A listán olyan termék is szerepel, aminek hiányát jóformán nem is fogjuk érezni, ilyen a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák.

A rendelkezés érvényes lesz az expandált polisztirolból – közismertebb nevén hungarocellből – készült ételtároló edényekre, az italtárolókra, beleértve a kupakjukat és a fedelüket is, illetve az egyszer használatos műanyag italtartó poharakra. Azoknál a termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák,

a hangsúly elsősorban a használatuk korlátozásán lesz.https://forbes.hu/uzlet/nyartol-itthon-is-lottek-az-egyszer-hasznalatos-muanyagoknak/