Jobb nem lesz Miskolc levegője, csak most már tudni fogjuk, hogy milyen rossz/jó helyen lakunk
Megkezdődött Miskolcon a legevőminőség átfogó mérése. A hatvan mérőeszköz egyikét a miskolci polgármesteri hivatalra szerelték fel, ezt mutatták be szerdán a sajtónak .
Az eszakhirnok.com a témával kapcsolatos cikke, melyben az önkormányzat helyreigazítást kért. kérthttps://www.eszakhirnok.com/2020/12/08/keruld-a-szegeny-negyedeket-irja-a-varoshaza-munkas-levelezoink-kerdezik-hova-koltozzunk-miskolcon-ha-kevesbe-szennyezett-levegoju-teruleten-akarunk-elni-a-varos-melyik-reszen-erdemes-szabadban/

Az egyelőre csupán tesztüzemben működő rendszer részeként két éves előkészítést követően összesen hatvan speciális mérőeszközt helyeznek ki a város különböző pontjain. Ezek egyikét a miskolci polgármesteri hivatal erkélyére helyezték ki, melyet szerdán üzemeltek be a sajtó képviselői előtt.

Báthory Csongor projektmenedzser a szerdai sajtónyilvános eseményen úgy fogalmazott, az új rendszer jelentősen pontosíthatja, árnyalhatja majd a városban jelenleg működő, az országos rendszer részét képező három mérőállomás által közölt adatokat.

–  Az eszköz alapja egy Raspberry P alakú mikrokontroller, ehhez kapcsoltuk hozzá a szálló por szenzort, egy környezeti szenzort, amely hőmérséklet, relatív páratartalom és nyomás értékeket figyeli. A Városházára kihelyezett mérőműszerrel együtt már összesen öt darab működik a városban, egyelőre tesztüzemben. A projekt keretein belül további 55-öt helyeznek ki Miskolc különböző pontjaira – mondta.

Összesen hatvan

A készülékek egész évben, így a legkritikusabbnak számító téli időszakban is gyűjtik majd a levegő minőségével kapcsolatos adatokat, a levegő összetételének változását pedig várhatóan nyártól az egyetemi szakemberek mellett (hozzájuk futnak be elsődlegesen a mért adatok – a szerző) a lakosság is nyomon követheti majd egy weblap illetve egy mobil applikáció segítségével. A projektmenedzser hozzátette, az említett felületek várhatóan nyár közepétől válnak elérhetővé.

Az egész régiót segítheti

A Miskolci Egyetem rektora köszönetet mondott a városnak azért, hogy bízott a felsőoktatási intézményen dolgozó kutatók munkájában. Mint hozzátette, a Miskolci Egyetem, minden olyan tudással rendelkezik, amely méltóvá tette arra, hogy egy ilyen fontosságú projektben egyedüli felsőoktatási intézményként szerepet vállaljon.

– Az adatok kiértékelését követően remélhetőleg ki tudunk dolgozni a várossal közösen egy a levegőminőség javítását célzó intézkedéscsomagot. A kutatásnak a következő fázisa éppen az lesz, hogy kiderítsük: a folyamatosan mért adatok birtokában milyen intézkedéseket lehet megvalósítani annak érdekében, hogy csökkenjen a szállópor koncentrátum és ez által javuljon a levegő minősége – jelentette ki dr. Horváth Zita.

Veres Pál polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a jó levegő és a környezetvédelem ügye kiemelten fontos Miskolc jövője szempontjából, ez a terület ezért is lett hangsúlyos eleme a polgármester Nagy-Miskolc programjának.

 

Ezzel egy időben megindult a sokkal fenntarthatóbb és környezetbarátabb komposztálás népszerűsítése, ehhez eddig összesen már csaknem 600 komposztkeretet osztottak ki ingyenesen a városlakóknak.

– Tavaly pedig egy úgynevezett Ökomenedzser Iroda is megkezdte működését a miskolci városházán, amely mindezen tevékenységeket koordinálja, és személyes tanácsadást, tájékoztatást is nyújt a komposztálás iránt érdeklődők számára – mondta el a polgármester.