Skip to content

Évekig velünk maradhat a 400 forintos benzinár. Ott vannak például az amerikai palaolajtermelők, akik csak a lehetőséget várják…

Évekig velünk maradhat a 400 forintos benzinár. Ott vannak például az amerikai palaolajtermelők, akik csak a lehetőséget várják…

Az utóbbi időszakban rég nem látott tempóban nő az olaj ára, és az elemzők szerint ez a trend aligha fordul meg a következő időszakban. Hiába zöldül világszerte a gazdaság, az átálláshoz is kell az olaj, így hiába a hurráoptimizmus, vélhetően egy ideig még velünk maradnak a fúrótornyok, és a benzin ára is inkább nőni fog, mint csökkenni.

Emlékezünk még arra, amikor tavaly akkora volt világszerte a visszaesés, hogy egy rövid időre mínuszba is került az olajár? Annak oka egyértelműen a koronavírus-válság és az azzal együtt járó globális leállás volt: világszerte láthattuk fotókat a teljesen kihalt utcákról, a bezárt boltokról, márpedig, ha a lakosság nem használja az autóját, ha a szállítók nem tudnak működni, akkor bizony csökkenni fog az igény az olaj iránt, ahogy az meg is történt.

Nos, úgy tűnik mára eljutottunk odáig, hogy a piac teljesen elfelejtette ezt és éppen az ellenkező irányba tart. Ez pedig meglátszik az olajáron is, amely az elmúlt időszakban kitartóan emelkedett és egyre több elemző gondolja úgy, hogy ez a trend akár éveken keresztül is így maradhat. Így látja Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. EMEA olaj- és gázipari elemzője is, aki szerint bár az elmúlt időszak gyors növekedése miatt elképzelhető rövid távú visszaesés az árban, hosszabb távon bizony emelkedésre kell számítani.

Átlendültünk ultraoptimistába

Világszerte arra vár a világ, hogy a koronavírus elleni vakcinák terjedésével gyorsan újra lehet nyitni a gazdaságokat, ami természetesen együtt jár az olaj iránti kereslet növekedésével is. Ez a fő mozgatórugója a mostani trendnek és ez az oka annak, hogy négy hete a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) azt közölte, hogy várakozásai szerint idén 5,5 millió hordóval nőhet a globális napi olajkereslet.

Mindez egyelőre azonban csak kozmetikázásra elegendő, hiszen az OPEC által referenciapontnak tekintett 2019 decemberi, azaz éppen a koronavírus-válság előtti helyzethez képest továbbra is alacsonyabb az igény: két éve napi 100 millió hordó/nap volt az átlagos napi kereslet, ami 2020-ban 8,8 millió hordó/nappal csökkent.

© AFP / Robert Valarcher

A JP Morgan elemzői is az olajárak növekedését várják, nemcsak a posztvírus utáni visszapattanás miatt, hanem amiatt is, mert a jegybankok és az államok szerte a világban szinte ész nélkül öntik a pénzt a gazdaságba, mindenhol nő az infláció, azaz emelkednek az árak és nem utolsó sorban jelenleg gyenge a dollár, amivel az olajüzleteket kötik.

Pletser úgy látja, hogy idén a gazdaság felfutásával párhuzamosan a harmadik negyedévben lehet a legnagyobb növekedés, de a korábbi szintet még így sem érjük el, például azért, mert a légiipar helyreállása nem fog az egyik napról a másikra megtörténni, arra legalább 2023–2024-ig várni kell.

Ugyanakkor az üzemanyagfogyasztás visszaállhat a korábbi szintekre, ami önmagában jelentősen megugró keresletet jelent az egy évvel korábbi állapotokhoz képest.https://hvg.hu/gazdasag/20210217_olajipar_olajar_zold_gazdasag#utm_source=hvg_weekly&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2021_02_17&type-id=HvgWeekly&user-id=C537252B#utm_content=top



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2021.02.19. 11:56

    Évekig velünk marad a 400 forintos benzinár mert orkán piktor radikálisan megemelte az üzemanyagok jövedéki adóját még 2011-ben. Nagyon könnyen felejt a magyar ember, ez a baj.

    1
    1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük