Negyvenmilliárd forintnyi kötelezettséget örökölt az előző miskolci városvezetéstől, majd a járvány és az azzal kapcsolatos kormányzati intézkedések 2020-21-re további 10 milliárddal rontották a költségvetésük helyzetét – mondta Veres Pál, ellenzéki pártok és civilek által támogatott független polgármester a Telexnek adott interjúban. A városvezető elismerte, hogy nem kis energia egy ilyen szövetséget egybetartani, és beszélt arról is, hogy a választás után voltak később elvetélt próbálkozások, hogy bizonyos szervezetek helyzetbe kerüljenek. Debrecen dinamikus fejlődéséből szerinte Miskolc is profitálhat, de súlyos gondot jelent az előző városvezetéstől örökölt 40 milliárdos mínusz.

Amikor 2019 októberében megválasztották, azzal talán tisztában volt, milyen örökséggel veszi át a várost, de azt senki nem sejthette, mit hoz 2020 és 2021 az önkormányzatoknak. Milyen most Miskolc helyzete?

Amikor megválasztottak, kiderült, hogy súlyos örökséggel vettük át a várost, nagyjából 40 milliárd forintnyi kötelezettségünk volt. Kemény egyeztetések után elkészítettünk egy olyan pluszos költségvetést 2020-ra, amivel még az adósságokat is csökkenthettük volna, illetve tudtunk volna tartalékot képezni a 2021-es évre. De a bő 1 milliárd forint plusz helyett végül bő 4 milliárd forint mínusszal zártunk, tehát 5-5,5 milliárd forint esett ki a tavalyi évünkből. A kormányintézkedések, így forrás- és adóelvonások hatása 3,6 milliárd forint volt, de egy ekkora várost, mint Miskolc, számos járulékos forráskiesés is sújtja.https://telex.hu/belfold/2021/02/16/veres-pal-elfogadtuk-hogy-debrecen-az-elso-de-miskolc-nem-tette-fel-a-kezet