Az új napelem karnyújtásnyi távolságba került az álomhatárként emlegetett 30 százalékos hatékonyság eléréséhez

A német Helmholtz-Zentrum Berlin kutatóinak új napeleme karnyújtásnyi távolságba került az álomhatárként emlegetett 30 százalékos hatékonyság eléréséhez.

Hosszú évtizedek óta dolgoznak azon a tudósok, hogy a napelemek minél nagyobb hatékonysággal tudjanak elektromos áramot termelni. A sikerükkel nemcsak az áramszámlánk lehet olcsóbb, de az áram hagyományos előállításával járó környezeti terhelés is jelentős mértékben csökkenhet. Ezért is különösen jó hír, hogy a kutatóknak sikerült egy új világrekordot felállítaniuk a hatékonyság terén.

TechTimes beszámolója szerint a napelemek fejlesztésével foglalkozó német Helmholtz-Zentrum Berlin munkatársai egy speciális, perovszkit-szilícium napelemet hoztak létre, amelynek hatékonysága 29,15 százalék. Mindez új világrekordnak számít, a korábbi rekord 28 százalék volt. Az új érték már hivatalos.

A most elkészített napelem kulcsa a 200 évvel ezelőtt felfedezett kristály, a perovszkit. A perovszkit képes a napfény nagyobb spektrumát „feldolgozni”, így nagyobb forrás felhasználásával tud energiát termelni, mint az egyébként használt szilícium. A most kifejlesztett napelemben azonban nem a szilícium helyett, hanem azzal együtt használják a kristályt. Ez az úgynevezett tandem napelem.

© Helmholtz-Zentrum Berlin

A tandem napelem lényege, hogy két félvezetőt használva igyekeznek a lehető legtöbb energiát kisajtolni a napfényből. Míg a perovszkit a fény látható tartományával dolgozik, addig a szilícium az infravörös sugarak energiáját hasznosítja.

A kutatók most egy 1×1 centiméteres panelt készítettek, amely elérte a 29,15 százalékos hatékonyságot. A napelem 300 óra szimulált használat után is megőrizte az eredeti hatékonysága 95 százalékát, ami nagyon jónak mondható, ugyanakkor még csiszolni kell a rendszeren, hogy kereskedelmi forgalomba lehessen hozni. A kutatók a fejlesztésükről a Science című tudományos szaklapban publikáltak.