parági szakértők szerint Magyarországon annyiban még speciálisabb a helyzet, hogy a mostani járványhelyzeten kívül is csak a 10 legnagyobb fürdő nyereséges, a többi eleve veszteséges. Annyira magas fix költségekkel kell operálni, hogy 450-500 ezer éves látogatószám alatt nem lehet kihozni egy rentábilis működést.

Egy olyan ágazat került most padlóra, amely 18 ezer munkavállalót foglalkoztat, közel 70 milliárd forint árbevételt generál, az elmúlt években folyamatos bevételnövekedésről számolhatott be. Tavaly az első 8 hónapban a prognosztizált 100 milliárdos éves bevételhez képest 50 százalékos kiesést kellett elszenvedniük.

A gyógyfürdők köré azonban egész települések és szolgáltatóipar is kiépültek, ahol szintén egyre nagyobb a baj. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy 13 leglátogatottabb térségből 10-ben gyógyfürdő vonzza a vendégeket. Stratégiai jelentőségű ezért, hogy a vidéki gyógyfürdők valahogy mégis tovább működjenek.

2020 emberpróbáló év lett Gyulán

2019-ben még mindenki arról beszélt, hogy a magyar turizmus a virágkorát éli. Olyan bevételi számokat régóta nem láttak a Gyulai Várfürdőben sem, mint a tavaly év elején. Nagyon jó irányba tartott akkor a várfürdő – kezdtük a beszélgetést Kun Miklós igazgatóval.

Március 18-ától, amikor bezárták a fürdőt, nagyot fordult velük a világ. 2020 emberpróbáló év lett: vendégszámuk 55%-kal csökkent, a bevételük 750 millió forinttal lett kevesebb, gyakorlatilag megfeleződött. 2019-ben 300 millió forint volt a nyereségük, egy év alatt ugyanekkora veszteséget termeltek. Még a nyári nyitás sem segített rajtuk:

A tavaszi kényszerszünet után egy részleges nyitás következett, majd júniusban 24-étől teljes szolgáltatási palettával lehetett üzemelni. A szegény embert még az ág is húzta, pechünkre a július elég esős volt, a nyár sem úgy alakult, ahogy reméltük. Az előző évhez képest júliusban 40% -kal csökkent a vendégforgalmunk, augusztusban 35%-kal jöttek kevesebben. Elmaradtak a külföldi, horvát és romániai vendégeink. Szeptemberben kezdődött a járvány miatti visszarendeződés, aztán novemberben már le is kellett állnunk. Összességében nagyon kevés olyan napunk volt, amikor nyereséggel üzemeltünk volna, a bérköltségek és az üzemeltetési költségek elvitték minden megtakarításunk.

– összegzett a gyulai várfürdő igazgatója, Kun Miklós.

Az igazi nagy feladat Gyulán most az, hogy júniusig életben maradjanak:

Addig ki kell tartani, nincs mese! Nem küldünk el senkit, mert a várfürdő nemcsak a medencékből meg a falakból áll, hanem a dolgozóinkból is, ameddig csak lehet kitartunk mellettük.

– fogalmazott Kun Miklós.https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2021/02/09/oriasi-bajban-a-gyogyfurdok-elkerulheti-a-csodot-harkany-gyula-zalakaros-hajduszoboszlo