Rákellenes vakcinán dolgozik Karikó Katalin

 

Még nagyon sok mindent szeretne csinálni, kutatótársaival most egy rákellenes vakcinán dolgozik, és kutatják a tolerancia kialakításának lehetőségét messenger RNA-val, az autoimmun betegségek gyógyítására – derül ki abból az interjúból, amelyet Karikó Katalin adott a Szeged365 hírportálnak. 

A Pfizer-Biontech koronavírus elleni, immár világszerte használt vakcinája a magyar Karikó szabadalma alapján készült, a biokémikus professzor a szegedi a József Attila Tudományegyetemen (ma Szegedi Tudományegyetem) tanult.

 

Az interjúban arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a siker, azt mondta: a siker az nem az elismerést jelenti neki, hanem azt, „hogy látom hosszú évek munkáját megtérülni, és azt, hogy az általunk kifejlesztett különböző messenger RNS-ek hatásosak”.

Az elismerés más embereken múlik, őt az érdekli, mit tehet, és ha működik az, amin dolgoznak, az jelenti számára a sikert.

„Ha sikerül visszaszorítani a koronavírus terjedését, ha a segítségünkkel csökken a megbetegedések száma, az a siker. Az elismerés, habár jólesik, nem tartom olyan fontosnak, hiszen évtizedeken át dolgoztam anélkül, hogy valaki megveregette volna a vállam, vagy azt mondták volna, hogy jó, amit csinálok. Mindig volt olyan ember, aki lelkes volt, aki támogatott, és ez számított, ez ösztönzött abban, hogy tudjunk előre haladni és tenni valamit” – fejti ki Karikó Katalin.

„Sok feladatom van még”

A kutató szerint az őt övező médiafigyelem lehetőséget ad arra, hogy inspiráljon másokat a kitartásra, vagy gyerekeket arra, hogy kutatói pályáról álmodjanak. Nagyon fontos lenne szerinte, hogy a tanárok, a kutatók és az egészségügyben dolgozók nagyobb társadalmi és anyagi megbecsülésben részesüljenek. „Sokkal több pénzt kell fordítani az oktatásra, az alap és alkalmazott kutatásokra, mert ezek a befektetések sokszorosan megtérülnek” – vélekedett Karikó Katalin.

„Úgy érzem, még sok olyan feladatom van, amit meg kell oldanom” – mondta, kifejtve, hogy 66 évesen is nagyon sok mindent szeretne csinálni, rákellenes vakcinán dolgoznak, valamint kutatják a tolerancia kialakításának lehetőségét messenger RNA-sel, az autoimmun betegségek gyógyítására.

Karikó szerint a koronavírus-vakcinával kapcsolatos kételyeket úgy lehet eloszlatni, hogy megtalálják a módját, hogy az emberek bízzanak a kutatókban, az orvosaikban, és a tudományos eredményekben. „Ha jól elmagyarázom, hogyan működik a vakcina, akkor az emberek megértik a lényeget, és remélhetőleg sikerül eloszlatnom a kételyeiket. Biztos forrásból ismereteket kell adnom az embereknek, mert, ha össze-vissza kapják az információt, az csak zavart okoz, kétségeket ébreszt. Azt is közölnünk kell, ha valamiben nem vagyunk biztosak, vagy ha tévedtünk. Az emberek ezt megértik, a legfontosabb az őszinteség” – hangsúlyozta.https://forbes.hu/uzlet/vakcina-koronavirus/

 

Borítókép: Karikó Katalin, a koronavírus-vakcinát (is) fejlesztő biotechnológiai cég, a Biontech alelnöke. Fotó: Biontech