A napokban írtam egy kis dolgozatot, hogy Miskolcon mennyire különböző számok jelennek meg a város pénzügyi helyzetével- azon belül is a járvány okozta kár nagyságával-kapcsolatban. Ennek kapcsán Mokrai Mihály átküldte nekem a jelenleg ismert számokat, amit nagyon szépen köszönök. A számokra később majd visszatérek. Miért a cím? Nézzük mi a káosz jellemzője: fejetlenség, átláthatatlanság…..bővebben: hogy állandóan terjed, változik, hol bővül, hol csökken, de ha nem látjuk a kiváltó okot, vagy okokat, akkor sohasem szűnik meg. Mit jelent ez esetünkben? Azt hogy a város vezetése nem tartja kezét a város gazdasági folyamatainak ütőerén, nagyon úgy néz ki, hogy az események után kullog. Egyáltalán kinek a feladata a város főbb gazdasági eseményeinek a követése, és megoldást adni azokra? A VV frakciónak, a Holdingnak, a polgármesternek? Máris látszik a sok bába klasszikus esete. Ebből egy dolog következik, ha nincs feladatelhatárolás, akkor felelősség sincs. Ez a folyamat már az éves terv készítésénél elkezdődött, amikor kiadták valami külső cégnek, amely mint később kiderült nem megfelelő munkát végzett. Itt álljunk meg egy kicsit. Nálunk a tervkészítés, magának a tervnek a fogalma eléggé devalválódott a régi rendszerben. Ahol köztudott, hogy a vállalatok nem saját maguknak, hanem az illetékes pártbizottságoknak készítették a tervet, hiszen ettől függött a megítélésük, a vezetők jövedelme, prémiuma, stb. Az okosabb cégek két tervet csináltak, a másikat csak maguknak, mert ez volt a realitás. Nos, kérem ha a város nem képes arra, hogy a sok bába összehozza a tervet, akkor az azt jelenti, hogy fogalma sincs, hogy mit akar csinálni. Csak közbevetőleg a 80-as évektől a közgazdasági szakirodalom tele volt a tőkés vállalatok tervezési gyakorlatával, mert náluk a terv a vállalat cselekvésének alapját képezte, és nem vált külön dokumentummá. E rövid elméleti fejtegetés alapján a városnak folyamatosa alakítani kellett volna nem létező tervét, mégpedig úgy, ahogy kormány intézkedései folyamatosan megjelentek. Ezeknek a folyamatos átgondolása közelebb vitte volna a városvezetést a gondok feltárásába, és nem most január végén kell szembesülni a azokkal a számokkal amelyek szerintem még ma sem pontosak.

Más: érdekes a város viszonya a miskolciakkal. Annakidején hangzatosan meghirdették, sőt polgármester úr személyes programjának tekintette, hogy minden miskolci polgármestere akar lenni. Szerintem erre szavaztak sokan, főleg mert addigi tevékenysége hitelessé tette őt. Hol tartunk napjainkban? A város-ez legyen együtt a VV, a Holding, stb- nem tárgyal az Észak-Magyarország című napilappal, amelynek 23.136 előfizetője van, és olvasottsága: 78.600 fő. Nem vagyok a z Észak ügynöke, de érdemes megnézni az MVK Zrt-vel kapcsolatban megjelent mai cikket. Itt egy VEKE nevű egyesület nyilatkozik, azt sem tudom kik ők, de felelősség nélkül vádolnak mindenkit. Erre nem reagál sem a város, sem a MVK Zrt vezetése. Az egyszerű állampolgár azt sem tudja kinek higgyen?

Más: óriási vita van az Operafesztivál körül, és ezek a viták csak másodsorban függenek a COVID vírustól. Az elmúlt egy éveben már szó volt a megszüntetéséről, aztán jött a Debrecen- Miskolc- Tokaj koncepció, aztán jött MÜPA valami nemzetközi hálózatba való bekapcsolása, és szerintem még nincs vége. Ami tény: 20 éve szolgálta, népszerűsítette Miskolcot, szerintem nem kellene össze-visszaszervezni, van Miskolcnak éppen elég szép területe amivel bővíthető lenne. Debrecen egyébként sem közösködik senkivel, ha akarja megcsinálja  a magáét…csak nehogy ez legyen a tehetetlenség vége.

Más: foglalkozik valaki az új tapolcai fürdő ez évi sorsával, ha enyhül a dögvész? Van elképzelés arról, hogy mivel, és hogyan kellene népszerűsíteni a fürdőt? Egyáltalán, milyen elképzelés van Miskolc strandjaira? Nem tudni, valószínűleg akkor fogunk eszmélni, amikor kisüt a nap. De! Ugyanez érvényes a Várra is. Tudomásul kellene venni, hogy a kormány a befejezéséhez biztosította a pénzt, az üzemeltetés már  a mi feladatunk lenne, mert ha rosszul állunk hozzá, akkor sok mindent tönkretehetünk.

Szóval jönnek az ötletek, már egyesek tram-traint vizionálnak, már azon vitatkoznak, merre menjen, változatlanul megosztja a város közvéleményét az avasi sikló, és hadd ne soroljam tovább. Van feladat? Igen nagyon sok, és ezeket kellene rendbe rakni, és kijelölni a priorításokat.

Ezzel szemben mi történik? A VV frakció kivonul egy külvárosi útra és sajtótájékoztató keretében szidja a kormányt, hogy rossz az út és nincs rá fedezet. Pedig volt itt valamikor, kb 60,0 mrd-ról ma sem tudunk. Szóval nagyobb alázatosságot a polgárok felé, abbahagyni a sértődöttséget, és nem kell nekünk az országos politikát folytatni, amikor a helyi sem megy.https://zotmundhirek.hu/2021/01/26/kaosz-miskolc-a-neved/