Maradj 50 liter alatt…

Többek között ezek inspirálták az 50L Home, vagyis „50 literes otthon” globális kezdeményezést, ami azt a célt tűzte ki, hogy szemléletformáló és tudatosságnövelő kampányokkal a háztartások vízfogyasztását 50 liter körül tartsa. Ez pedig nem lesz kis feladat, ugyanis még a nem is annyira vízpazarló magyarok is sokkal több vizet használnak el egy nap alatt fejenként. Ahogy azonban a tippeken keresztül is bemutatjuk, korántsem lehetetlen küldetés.

Az Eurostat január elején közzétett, az EU-s országok vízfogyasztására vonatkozó statisztikái alapján bár a magyarok a középmezőny alján helyezkednek el, ha háztartási vízfogyasztásról van szó, a fogyasztás azonban növekvő tendenciát mutat. Az adatok alapján 35 köbméternyi vizet fogyasztunk egy év alatt fejenként, vagyis nagyjából napi 95 litert. A Fővárosi Vízművek (FV) már nagyobb számról ír: egy ember egy nap alatt 100-150 liter vizet használ el.

© Fazekas István

Bár a hivatalos adatok korábbiak, azt elég nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus-járvány miatt, mivel a család minden tagja az egész napját otthon tölti, nagyobb fogyasztásról beszélhetünk.

A Forsense Intézet még egy korábbi kutatása arra világít rá, hogy miközben azt gondolja a magyarok többsége, hogy víztudatos és odafigyel a vízfogyasztására, a válaszadók jelentős része nem is tudja pontosan, mennyit vizet fogyaszt, és eléggé alábecsülik ezt az értéket.  Aki pedig takarékoskodik a vízzel, az sem elsősorban a környezetvédelem miatt teszi, hanem spórolni akar. Ők a kutatás szerint inkább az alacsony végzettségűek és a 65 év felettiek.

Hogy milyen tevékenységekre megy el a legtöbb víz? A FV szerint ez így oszlik meg nagyjából a háztartási fogyasztás Magyarországon:

  • fürdés – 75-95 liter
  • zuhanyozás – 20-40 liter
  • WC-öblítés – 11-26 liter
  • mosogatás – 40 liter
  • mosógép – 120 liter

A Vízművek arra is felhívta a figyelmet, hogy

egy nem teljesen elzárt, lassan csöpögő csap egy nap alatt, akár 40-120 litert (vagyis akár a napi teljes vízfogyasztásunkat) is elpazarolhatja.

Hogyan fogyasszunk kevesebb vizet otthon?

A vízhasználatunkon leginkább a konyhában és a fürdőszobában tudunk változtatni. Már csak azzal litereket spórolhatunk, ha tartunk a hűtőben egy üveg vizet ahelyett, hogy folyatnánk azt a csapból, mire kellően hideg jön – javasolja a Kislábnyom.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy számítások szerint egy átlagos európai egy nap 1 liternyi vizet feleslegesen forral fel – ez így nem csak a lefolyóba öntött víz, de energia is.

A zöldségeket és a gyümölcsöket ne folyóvízben, hanem egy csöpögtető edény segítségével mossuk meg.

kézmosás most az, amivel nem szabad spórolni. Arra azonban ügyeljünk, hogy miközben legalább 20 másodpercig, alaposan beszappanozzuk a kezünket, zárjuk el a csapot.

 

© AFP / Aytac Unal

Fürdés helyett zuhanyozzunk: a számítások szerint egy fürdés alkalmával körülbelül 200 liter meleg vizet használunk el. Egy átlagos zuhanyfej percenként 12-15 liter vizet fogyaszt, így 5 perc alatt nagyjából (csak) 60-75 liternyi vizet folyatunk el.

Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, és egy pohár vízzel öblítünk, naponta akár 40 liter vizet is megspórolhatunk. Ugyanígy figyeljünk oda a víz folyatására arcmosás vagy borotválkozás alatt.

Hatalmas annak az ökológiai lábnyoma, ahogyan kezeljük és legfőképpen mossuk a ruháinkat: a mosógépet rakjuk tele ruhával, egy-két ruhadarabért felesleges egy félprogramot beindítani.

© AFP / FRANK MAY

Takarékos, ún. vízáramlás-szabályozó konyhai és fürdőszobai csapokkal például a víz- és energiahasználatunk akár 30 százalékát megspórolhatjuk. De az IKEA például kínál olyan konyhai csapot, ami úgy lett kialakítva, hogy 40 százalékkal csökkentse a vízfogyasztást, miközben a víznyomás ugyanolyan marad.

Kézzel vagy géppel jobb, ha mosogatunk? Az új mosogatógépek feleannyi energiát, hatodannyi vizet, és kevesebb mosogatószert használnak egységnyi mennyiségű koszos edény elmosogatásához, mint egy átlagos, de még a legkörnyezetbarátabb, legspórolósabb kézzel mosogató ember. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy pakoljuk tele a mosogatógépet, mert a legtöbb, akármennyi mosatlan van benne, ugyanannyit fogyaszt. És a gépi mosás mellett teljesen felesleges előre, vízzel elöblíteni, előmosogatni a koszos edényeket.

Ha pedig kézzel mosogatunk, azt semmiképp ne folyó vízben tegyük: engedjük tele forró vízzel a tálcát, ha csak egytálcás a mosogatónk, akkor egy külön edényben oldjuk meg az edények öblítését.

© AFP / BRITTA PEDERSEN

Ha folyik, vagy csöpög a WC-tartály, havonta akár 2 köbméter vizet is elfolyathatunk úgy, hogy észre sem vesszük, ez egy év alatt akár 15 ezer forintunkba is kerülhet.

A WC öblítésénél már az is sokat számít, ha van külön kis-, illetve nagyöblítés funkció. A számítások szerint, ha beruházunk egy kis-, és nagyöblítés funkciós WC-re, már egy év alatt megtérül ennek az ára, ha két személy használja.

De ugyanígy vannak már kifejezetten víztakarékos WC-tartályok: bár egy ilyen esetben extra tárolóhelyre van szükség, már van arra is megoldás, hogy a mosdó vizével öblítsük a vécét. De van olyan opció is, ahol is maga a kézmosó a WC-tartály tetején helyezkedik el: így akár az elhasznált víz 70 százalékát is meg lehet spórolni.

© AFP / A. NOOR

 

Az edények öblítése vagy a fürdés során keletkezett vizet akár egy vödör segítségével használhatjuk a WC öblítésére is – hiszen a háztartásokban alapjáraton egyébként ivóvíz minőségű vízzel öblítjük a vécét.https://hvg.hu/gazdasag/20210122_vizfogyasztas_mosas_vizhiany_zhvg