Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust

Az okosórák és a különböző, sportoláshoz készült viselhető okoseszközök már egy héttel azelőtt jelezhetik a koronavírus-fertőzést, hogy a viselője tüneteket érezne magán – derült ki abból a kutatásból, amit a New Yorkban található kórház, a Mount Sinai szakemberei végeztek el. A kutatók arra jutottak: az Apple Watch képes érzékelni a viselője szívverésének apró változásait, ami arra utalhat: megfertőződhettek a vírussal.

CBS News beszámolója szerint a Warrior Watch névre keresztelt projektben a kutatók 297 egészségügyi dolgozó állapotát figyelték meg 2020. április 29-e és szeptember 29-e között. A csoport tagjai végig olyan Apple Watch-ot viseltek, amelyre egy speciális, a szívfrekvencia-variabilitást (HRV) mérni képes alkalmazást is telepítettek.

Robert P. Hirten, a tanulmány szerzője szerint azt tapasztalták, hogy a koronavírus-fertőzés tünetei megjelenése előtt már egy héttel megváltozott az illető HRV-je.

© Apple

A viselhető okoseszközök hasznossága szempontjából hasonló eredményre jutottak a Stanford Egyetem kutatói is. Ők szintén azt találták, hogy a különböző – például az Apple vagy a Fitbit által gyártott – készülékek az esetek 81 százalékában képesek voltak akár kilenc és fél nappal a tünetek megjelenése előtt jelezni a fertőződöttséget azzal, hogy változást érzékeltek a nyugalmi állapotban mért pulzusszámban.

Mivel a koronavírus-járvány legyőzésének egyik alapfeltétele, hogy egy fertőzött mielőtt karanténba kerüljön, így ezek az eszközök komoly segítséget jelenthetnek a betegség ellen folytatott harcban.

Az Engadget beszámolója szerint korábban az amerikai Princeton Egyetem is végzett hasonló kutatásokat, ennek eredményeként pedig a NeuTigers nevű cég kifejlesztette a CovidDeep nevű mesterséges intelligenciát, ami az Empatica E4 névre keresztelt viselhető eszköz segítségével monitorozta a betegek különböző paramétereit. A szakemberek azt találták, hogy a technológiával 90 százalékos hatékonysággal tudták kiszűrni a fertőzötteket.

A tervek szerint a NeuTigers saját alkalmazást dob majd piacra, amit a különböző gyártók viselhető eszközeire lehet majd telepíteni.

hvg.hu