Környezetszennyező autóbontás

 

 

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 33 éves férfi ellen veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt.

 

A vádirat szerint a vádlott 2020. június hónap elején 10 000 Ft-ot alig meghaladó összegért megvásárolt egy hatósági jelzés nélküli forgalomból kivont személyautót, amely már régebben Miskolc belterületén parkolt. Az autót átgurította a saját lakása előtti földterületre. Az volt a szándéka, hogy alkatrészként értékesíti, ezért egy flex segítségével nekilátott a szakszerűtlen bontásnak. A karosszériát három darabra vágta, kiszerelte az üléseket, a kárpitozást, a műszerfalat, a műanyag tartozékokat a jármű körüli területen szétszórta, majd kivette és félbevágta a teljes motort, melynek során a hajtómű és motorolaj kifojt a parkolóhelyül szolgáló földterületre és erősen beszennyezte a talajt.

 

A vádlott nem rendelkezett hulladékkezelési tevékenységet lehetővé tevő hatósági engedéllyel.

 

A vádlott az autóbontás során keletkező veszélyes hulladékokat nem kívánta szakszerűen összegyűjteni, azokat erre a célra hatóság által engedélyezett helyre nem vitte el, átvételre feljogosított szervezetnek nem adta át.

 

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben – tárgyalás mellőzésével –büntetővégzésben közérdekű munka büntetést indítványozott a személygépkocsi karosszéria-elemek egyidejű elkobzásával.