A Microsoft elindította a szabadalmaztatási folyamatát egy olyan eszköznek, amellyel haláluk után chatbottá alakítanának embereket.

A rendszer személyre szabott közösségi médiás adatokból, fotókból, hangüzenetekből, posztokból építené fel az elhunyt chatbot profilját. Ez a módszer eltér attól az általános gyakorlattól, amellyel a legtöbb chatbot születik, ott ugyanis rengeteg profilból építenek mintázatokat, amit a rendszer gépi tanulással sajátít el. A fejlesztést az Ubergizmo szúrta ki, amelyről a forbes.com számolt be.

„A személyre szabott irányokkal a chatbot az adott személyhez hasonló módon beszélgetne” – írja a szabadalmaztatási kérelem, amelyben még 2D/3D modellezésről is szó van, amelyet képes és videós tartalmak alapján generálnának.

Arra is lehetőséget teremtenének, hogy valaki még halála előtt „átmenthesse” személyiségjegyeit önmaga chatbot verziójába, így egy szofisztikáltabb verziót kialakítva, mint ha csak közösségi médiás adatokra támaszkodnának.

Ha nem áll rendelkezésükre elég adat a fejlesztés valamelyik szakaszában, akkor más közösségi médiás adatokkal töltenék fel a lyukakat.

Az új szabadalom természetesen tengernyi adatvédelmi kérdést felvet, amelyre a Microsoft nem tér ki az dokumentációban. Például: ki lehet-e később kerülni egy ilyen rendszerből? Kinek lesz joga az elhunyt chatbottá reinkarnálódását menedzselni? A kérdések megválaszolásáig valószínűleg várnunk kell a prototípus megszületéséig.https://forbes.hu/uzlet/a-microsoft-megoldasa-a-reinkarnaciora-chatbotkent-elhetunk-tovabb/