Skip to content

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

A strasbourgi bíróság szerint elsősorban azzal van gond, hogy a hatáskörnek nincs korlátja. Magyarországon Békés és Somogy megyékben ma is érvényben van a fokozott rendőri ellenőrzés.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a Magyarországon elrendelt fokozott rendőri ellenőrzésnek, illetve az annak keretében végrehajtott igazoltatásnak és ruházat-átvizsgálásnak nincs korlátja a magyar jogban, ez pedig összeegyeztethetetlen a jogállamisággal. A döntés részleteiről a Magyar Helsinki Bizottság számolt be, amely az ügyben indult eljárásban is részt vett.

A civil jogvédő szervezet Vig Dávid jogászt és egyetemi oktatót, az Amnesty International Magyarország mostani vezetőjét képviselte a fokozott ellenőrzés miatt indított peres ügyekben. Vig azután fordult bírósághoz, hogy 2013 januárjában – az illegális migráció ellenőrzése céljából – az egész országra ilyen, fokozott rendőri ellenőrzést rendeltek el.https://hvg.hu/itthon/20210115_strasbourgi_birosag_magyar_helsinki_bizottsag_fokozott_rendori_ellenorzes



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük