Skip to content

Hiába vezet az ellenzék a közvélemény-kutatások szerint, így is fideszes parlamenti többséget hozhatna egy választás

Hiába vezet az ellenzék a közvélemény-kutatások szerint, így is fideszes parlamenti többséget hozhatna egy választás

A pártpreferenciákat vizsgáló felmérések átlagát elemző 444.hu szerint, ha most lenne az országgyűlési választás, akkor 57 százalékos parlamenti Fidesz–KDNP-többséget hozna.

A karácsony előtti hetek politikai szenzációja volt, hogy a friss választási közvélemény-kutatásokban a Fideszt megelőzte az ellenzék. Az ezt állító eredmények ugyanakkor nem feltétlenül fedik a valóságot – derül ki a 444.hu-n Miklósi Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerzőjének közreműködésével megjelent, a kutatásokat kritikusan vizsgáló cikkből.

A közvélemény-kutatók jellemzően előnyös színben tüntetik fel a hozzájuk megrendelőként forduló pártokat – érvel a cikk –, a felmérések eredményeit pedig könnyen lehet befolyásolni módszertani eszközökkel. Így például másképpen alakulnak a válaszok, ha több, és megint máshogy, ha kevesebb lehetőség közül választhatnak a válaszadók, de a kérdések megfogalmazása vagy a kérdés feltevésének ideje és módja is hat az eredményekre.

A cikkben végül egy olyan grafikonra vitték fel a különböző közvélemény-kutatók eredményeit, amelyet kiegészítettek a kutatásokban nem publikált adatok megsaccolt értékeivel is. Az így kapott korrigált mozgóátlag közel esett a 2018-as országgyűlési választás, a 2019-es európai parlamenti választás, illetve a szintén 2019-es önkormányzati választás tényleges eredményeihez.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



17 Comments

  1. Névtelen
    2021.01.04. 15:32

    Nem baj az ha a fletójàkob páros addig is abban a hitben van,hogy nyerhetnek!Jobban fog nekik fájni!😂

    4
    6
  2. guest
    2021.01.05. 13:03

    Jobban fog nekik fájni? Miért? Mire készültök, hogy megint „megzabolázódik” a számítástechnikai szerver mint 2018-ban, hogy hirtelen kis leállás után nagyon furcsa módon majd megint hirtelen toronymagasan vezetett a fidesz??? Hát így könnyű nyerni folyamatosan így örökké lehet nyerni. A felmérés eredményét lehet befolyásolni módszertani eszközökkel??? Fidesz módra trükközéssel?? Így könnyű meg átszabott, összevont választási körzetekkel, meg a billegő körzetek eredményét ha valahol a fidesz kevésbé vezet + hozzáadni + mandátumokat a győztesekhez ez aránytalan választási rendszer ami a fidesz győzelmére szabva stb…..és így hiába az egyesült ellenzék vezet már plusz 6 %-al így mégis a fidesz nyerne. Így örökké a fidesz fog nyerni így könnyű így még 2100 ban is a fidesz kormány lesz. Amíg a választási rendszeren, választási törvényeken nem módosítanak addig mindig a fidesz fog győzni tehát aránytalan, igazságtalan választási törvény helyett igazságos, arányos választási rendszer és törvény kell nem hiába tanul a Magyar Orbán a Belarussziai (Fehérorosz) Lukasanka-tól és az orosz Putyintól, hogy kell örökre hatalomba maradni „trükközni”. Nem hiába szeret Orbán „kicselezve” kifürkészni a dolgokat saját önös érdekei javára hát persze szereti a focit abban pedig cselezések vannak jószerivel. Csak már a Belarussziában Minszkben is a „hócipőjük” tele lett az ottani népnek is, hogy állandóan csak Lukasenka nyer mert ott is olyan a választási rendszer, hogy győztes orientált és a „karhatalmista” karhatalomnak kedvez úgy mint nálunk Magyarországon. Sajnos ha ismét Orbán nyerne a negyedik kétharmadot 2022-ben akkor Magyarországon is „tele lesz a hócipője” az embereknek és elegük lesz, hogy itt is állandóan csak Orbán nyer gőgösen, dölyfösen „leseperve mindenkit a színről” . Tehát ha 2022-ben ismét Orbán hozza a negyedik kétharmadot akkor világossá fog válni, hogy lehetetlen kormányt váltani a szavazófülkében és felesleges is lesz bizakodni, hogy na majd 2026-ban legyőzzük „Viktort” ha most 2022-ben nem sikerül akkor teljesen felesleges bizakodni, hogy 2026-ban sikerül mert akkor már nem, hogy 2026 -ban nem fog sikerülni de még 2040-ben sem sikerül leváltani. Mert sajnos egy esetleges ismételt 2022-es fidesz kormány negyedik kétharmaddal úgy megerősödne a fidesz, hogy évtizedekre hatalomban maradhat. Viszont ha a közös lista, egy lista, egyesült ellenzék ahogy látjuk összefog és mégis sikerülhet az egyesült ellenzéknek nyerni akkor még van esély ismét az ingatag félig demokráciát valódi igazi demokráciává változtatni.

    6
    1
    • Névtelen
      2021.01.05. 13:57

      „“megzabolázódik” a számítástechnikai szerver mint 2018-ban, hogy hirtelen kis leállás után nagyon furcsa módon majd megint hirtelen toronymagasan vezetett a fidesz???”

      Arra számítottam, hogy nem adod tanújelét butaságodnak. 😂😁😂🤣😀😁

      2
      6
    • Névtelen
      2021.01.05. 14:05

      Basszus! Oszt amikor az igazi demokrata Gyurcsány 2004-ben megpuccsolta családi barátját és igazi demokrata miniszterelnökét, a D209-et az igazi demokrata szocialisták megváltóként üdvözölték.

      Most már Feri kegyétől függ Petikéd lista helye.

      „Ezzel Stummer a Sztálin-szobor ledöntésében lángvágóval közreműködő Pongrátz Andrásnak üzent, aki családja nevében szólította fel a Jobbikot: ne vegyék többé szájukra Pongrátz Gergely nevét, aki forog a sírjában a Jobbik árulása miatt. Közleményében azt is világossá tette, a Gyurcsány Ferenccel a Parlament lépcsőjén esküdöző és nemzeti ünnepünkön Dobrev Klárával egy színpadra álló Jakab Péternek és pártjának nincs többé keresnivalója a Corvin közben.”

      2
      6
  3. guest
    2021.01.05. 13:07

    Az a baj, hogy Orbán is abban a hitben van, hogy még mindig nyerhet nem baj jobban fog nekik fájni, hogy most már többet nem nyerhetnek. Meddig akarna még nyerni hány évtizedig még Orbán „eszes” fidesze 2100 ig? Nem telhetetlen kissé? Az a „kis hasas” ő kiskorában? 😀

    7
    1
    • Névtelen
      2021.01.05. 13:21

      Állj a helyére!

      „Orbán azt mondta magáról, hogy ő kifutó széria, aki nem szakmaként tanulta a politikát, így még az is lehet, hogy irreleváns, amit ő gondol a jövő politikai nemzedékéről, mert másik korszakba léptek. De ami valószínűleg nem változik meg, hogy a politika az csata. „Mert mindenki mindig elmondja, hogy ez milyen borzalmas dolog, valahogy mégis minden reggel csata lesz” – mondta Orbán.
      Ebből kiindulva szerinte a következő kritériumoknak kell megfelelnie a leendő miniszterelnöknek.
      1. Bírnia kell a folyamatos karaktergyilkossági kísérleteket. Ez az elsőszámú tulajdonság, amivel Orbán szerint rendelkeznie kell egy ország első számú vezetőjének. Vagy viselni kell, vagy ki kell védeni, vagy nagyobbat kell visszaütni. „Aki ezt személyes ügyé teszi, az ellenzéki támadásokat lefordítja a saját maga morális értékítéletének a nyelvére, az egy vesztes ember. Azt nem lehet. Ez egy csata. Aki nem bírja, akit megvisel, aki ezt idegfeszültséggé alakítja magában, aki ebből morális dilemmákat csinál, az alkalmatlan. Ha kint állok a mezőn egy nagy karddal a kezemben, és rám jönnek hárman, akkor nem moralizálok, nem okoskodom, egy feladat van, hogy azt a hármat le kell kaszabolni. Nincsen mese” – vázolta az első számú tulajdonság fontosságát Orbán. Ezt kibírni egy adottság, nem tanulható.
      2. Bátorság. Orbán itt felvázolta Magyarország helyzetét: „A mi nagy problémánk, hogy akkorák vagyunk, amekkorák, akik körülöttünk vannak, azok meg sokkal nagyobbak. A természeti erőforrások az országhatáron kívül maradtak a trianoni országdarabolás után, a románok több mint kétszer annyian vannak, mint mi. A szlávok, ha összefognak ellenünk, jóval többen vannak. Ha megindulnak délről a félholdasok, akkor baj van, ha a németek indulnak meg, akkor is baj van, és ha az oroszok átjutnak a Kárpátokon, akkor abból is baj van.”
      Orbán szerint a bátorság ahhoz kell, hogy a fent vázolt a helyzetben „ne egy folyamatos alárendelődés, kiszolgálás, hanem egy szuverén politika megalkotására vonatkozó igény keletkezzen. Ami valljuk be, kicsit természetellenes.” A kormányfő biztos benne, hogy akik elárulják az országot, azok belül azzal érvelnek, hogy „mit akarunk mi szuverén Magyarországot.” Vagyis szerinte az ország vezetőjének hitre, bátorságra, lelkierőre van szüksége, egyébként nincs magyar szuverenitás.
      3. Gógyi kell. Nem árt a jó iskola, nyelveket kell tudni beszélni. „Én angolul ugyan elrendezem, amit el kell rendezni, de az kevés” – mondta Orbán. Szerinte az ország jövendő vezetőjének két-három nyelven kell beszélnie, nem árt, ha abból az egyik keleti”

    • Névtelen
      2021.01.05. 13:31

      Majd, ha lesz háromszor 2/3-adotok, akkor legyőztétek.
      30 év posztkádárizmus után 30 év posztorbánizmus. 😁😂🤣😀
      Nyugi! Már elkezdődött

      „Kapcsold már ki!” – fordult oda a Facebookon bejelentkező Bősz Anetthez Bangóné, majd így folytatta: „Kurva erős kép lenne, hogy lefekszünk a lépcső elé, és tarkóra rakjuk a kezünket. Jó?”

      Az MSZP politikusa annyira beleélte magát a DRÁMÁBA, hogy a földön hasalva a következket mondta: „teljesen ki vagyok készülve, hogy valamikor majd a gyerekeim ezt a képet látni fogják”

      Jut eszembe! Elfogadja még Jakab eftás a bakot Nyakó olvtárstól vagy már fejébe szállta dicsőség?

      1
      7
  4. Névtelen
    2021.01.05. 15:08

    „”Azt reméltem, hogy az, hogy magyar vagyok, egy kicsit összefogja az otthoni ellenlábasakat, és együtt örülnek, hogy országunkat jó fényben emlegetik, de hát én már ilyen naiv vagyok” KARIKÓ KATALIN

    Ez a minden minőséget alulmúló ellenzéktől nem elvárható.”

    1
    6
  5. hozzászóló
    2021.01.05. 15:43

    Rossz hír a fidesznek és Orbánnak, hogy karácsony előtt megszületett a várva várt egyesült ellenzék amely együtt indul közösen, egy az 1 ellen a fidesszel szemben (E1E), közös lista, közös miniszterelnök jelölt ez felfogható egy karácsonyi ajándéknak, hogy 2020-ban tavaly megszületett az ellenzéki egység. Második pedig most ami 2021 újévi ajándéka, hogy végre a közös kormányzás dokumentumának közzététele aláírása is ugyanis az egyesült ellenzéki összefogás egység közzétette leendő kormányzásuk alapelveit amely a társadalmi békére épít amelynek alapja a SZERETET. Mert elég volt a fidesz Soros gyűlölet hazug propagandából. Jogállamiság megteremtése amelyben a kormány szolgálja az embereket. Mert most a fidesz alatt sajnos az emberek szolgálják a jogállamot ennek véget kell érnie és a kormánynak kell majd szolgálnia az embereket erre esély a 2022-es kormányváltás. Továbbá az oligarcha rendszernek véget kell vetni nem csak bizonyos érdekköröknek kell lehetőség hanem a magyar népnek minden magyar embernek lehetőséget. A hosszútávú terveknek pedig fenntarthatóvá kell válnia valamint tisztességes munkáért tisztességes bér. Az egység és az alapelvek után a következő lépés a közös programalkotás kell, hogy kövesse ezután pedig továbbgondolva a következő lépés egy társadalmi szerződés lehetne a társadalommal közösen egy nemzeti minimum megfogalmazása a programok mellett ezzel pedig olyan alapot és programot lehet letenni az „asztalra” ami szerethető lesz nem csak a változást akaróknak hanem a bizonytalanokat is be lehetne ezzel vonzani sőt a fidesz kormánypárti szavazóknak is az ellenzéki egység programja szimpatikus lehetne sőt sokan azért is az ellenzéki egységre szavaznak majd mert ez valami új és előremutató és ha továbbépítve, továbbgondolva további kiegészítésekre kerül még inkább. Mindezzel együtt az ellenzéki egység ezzel tényleg arra a magabiztos versenypályára felkerülhet amin jelenleg a fidesz is van és jó eséllyel indulhat neki az ellenzéki összefogás egység a sikeres 2022 győzelemhez. Kulcsszó : „nem azt keresik amiben különböznek hanem amiben hasonlítanak” hiszen így lehet teljes az ellenzéki egység. 11 évet kellett rá várni de végre „megszületett”. 2020 : ellenzéki egység plusz 2021 : ellenzéki egység közös kormányzás alapdokumentumának aláírása és alapelveik megfogalmazása. Továbbgondolva plusz feladat pedig a teljes közös programalkotás kell, hogy legyen ! Így minden esély megvan az ellenzéki egység 2022 győzelméhez. Ráadásul plusz 6 %- többlettel már vezet az ellenzéki egység a fidesszel szemben a közvélemény kutatásokban.

    7
    1
    • Névtelen
      2021.01.05. 16:24

      Ez jó hír 😁😂🤣😂😁

      1
      4
      • Névtelen
        2021.01.05. 17:09

        Hááát, ahogy az ellenzéket elnézem 😉

        2
        6
  6. Névtelen
    2021.01.05. 16:10

    Ba+, ellopták a fidesz programját 😁😂🤣😀😁

    3
    5
  7. Névtelen
    2021.01.05. 16:39

    elpatkol még időben
    csak rá kell nézni ahogy torzul és torzul hónapról hónapra
    amúgy sem bírná a felelősségrevonást
    megmakkanna még jobban
    pedig már most sem százas
    az Isten kegyes lesz hozzá
    és elkerülheti amitől mindig is rettegett

    7
    2
    • Névtelen
      2021.01.05. 17:12

      Várod már, mi?

      mint a szovjet tankokat
      mint a nyugati bankokat

      Szánalmas vagy!

      1
      8
      • Névtelen
        2021.01.05. 17:27

        várom, mint kádár végét
        a türhő kiszesek munkásőrök és besúgók végét
        mint xsauseszku végét
        te megsirattad őket
        szerintem
        a kínhalál jobb lenne neki
        de így is nagy ünnep lesz

        5
        3
        • Névtelen
          2021.01.05. 17:53

          és a magyar állampolgársággal rendelkező magyargyilkos pribékjeinek haszonélvezőinek és önkéntesen elvakult csicskáinak megszégyenülését meghasonlását várom
          anno 89 ben a házunkban egy besúgó szektás fanatikus vezérimádó bácsi a nadrágszíjára akasztotta fel elviselhetetlen szégyenét

  8. Névtelen
    2021.01.05. 17:42

    a hazulról hozott ostoba türhőség, az örökölt készségek és emberi tulajdonságok silánysága, és az előbbiek miatt a gyerekkor óta érzett folyamatos kisebbrendűségi érzés miatti feneketlen bosszúvágy a teljes magyar nép ellen, beleértve saját barmaikat is
    ez a fidesz és orbán lényege

    5
    1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük