A kormány többszörös sakkot, sőt talán mattot adott az önkormányzatoknak

Az iparűzési adó megfelezése mindenesetre jól illeszkedik a kormány önkormányzatok kivéreztetésére indított háborújába, és ezen a ponton kijelenthetjük, hogy a kormány többszörös sakkot, sőt talán mattot adott az önkormányzatoknak. A helyzet összefoglalva a következőképpen fest:

© Máté Péter

Mindezek együtt azt jelentik, hogy a kormány felborította az önkormányzatok gazdálkodását, a várható bevételek pedig sok helyen már nem fedezik a tervezett kiadásokat.

Akadhatnak olyan önkormányzatok, amelyeket szó szerint pénzügyileg mattolt a kormány, vagyis a jogszabályilag egyáltalán elérhető bevételeik a jogszabályilag kötelezően ellátandó feladataikat sem fogják fedezni.

Az biztos, hogy az önkormányzatok gazdálkodása felborításának nagyon sok településen az alapvető közszolgáltatások fogják kárát látni. Hiszen ha nincs elég bevétel, akkor csökkenteni kell a kiadásokat. 38 polgármester ezért tiltakozásul december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolja településeiken a díszkivilágításokat.

Valójában az egész 2022-ről szól

A nagy kérdés persze, hogy ebben a helyzetben mit tehetnek a súlyosan érintett önkormányzatok hosszú távon.

Az első lehetőség, hogy összeszorítják a fogukat, próbálják lefaragni a kiadásaikat, és továbbra is megpróbálnak együttműködni a kormánnyal. Orbán Viktor ígérete szerint a nagyobb települések egyedi döntések alapján számíthatnak kompenzációra. Illetve ugyebár a jelentősebb hitelfelvételekhez is kormányzati engedély kell. Más szóval az érintett önkormányzatok táncolhatnak a működőképesség határán, folyamatosan kitéve a kormány kegyének – és a folyamatos támadásoknak az „alkalmatlanságuk” miatt.

Benne van a pakliban, hogy a kormány végül oda fogja adni a szükséges pénzt a nagyobb településeknek is, mellékelve a „fölösleges hiszti” vádját.

Az biztos, hogy

az önkormányzatok épp most írják a költségvetéseiket – amihez nem ártana tudniuk például, mekkora iparűzésiadó-kiesésre kell számítaniuk, illetve számíthatnak-e állami kompenzációra.

A második lehetőség, hogy az önkormányzatok drasztikusan leépítik a közszolgáltatásaikat, hogy ne legyenek kiszolgáltatva a kormány kényének-kedvének. Hogy pontosan mit és mennyire, az kulcskérdés, egyáltalán nem mindegy például, a főváros végrehajt-e leépítéseket a BKV-nál. Itt ugyanis keletkezhetnek visszafordíthatatlan, vagy legalábbis nehezen visszafordítható károk. Közben minden rendelkezésre álló felületen kommunikálhatják, hogy az egész a kormány hibája, Orbán Viktor miatt borul sötétségbe az utca, nem tud elindulni a busz stb.https://hvg.hu/gazdasag/20201222_Kormany_vs_onkormanyzatok_sakkmatt#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2020_12_22&type-id=HvgDaily&user-id=C537252B#utm_content=top