Van, akit a nagymamája inspirált, más az apukájával ült először gép előtt – 30 programozónő 30 év alatt

Kovács Adél pénzügyesből lett fejlesztő, miután elvégezte a Codecoolt. Főállása mellett testvérével és egy barátjukkal közös vállalkozást vezetnek. „A TestAir360 nevű projektre vagyok a legbüszkébb. Pilótaiskoláknak fejlesztünk felvételi vizsgáztatási rendszert. Januárban kezdtük a fejlesztést egy backendes haverommal, mostanra már a mi szoftverünket is használják a Wizz Air partner pilótaiskolái.”

Gerendai Zsuzsa a gimnáziumban találkozott az informatikával, és már az egyetemen is ebbe az irányba ment tovább. 2018 óta dolgozik a Turbine AI nevű magyar startupnál, amit a Forbes 2019-ben a tizedik legforróbb magyar startupnak választott. Itt biológusok és szoftverfejlesztők dolgoznak együtt a tumorsejtek modellezésén, szimulált gyógyszerkísérletek futtatásán, majd a szimulációs adatokat felhasználva új gyógyszerek fejlesztésén.

Az összeállítás minden szereplőjét Smejkál Péter, a különszám szerkesztője kérdezte meg arról, hogy látják Magyarországon a programozónők helyzetét. A válaszok vegyesek voltak. Az iparágban néha aránytalan bérezés mellett az ismerősök, rokonok meglepettsége is gyakran szóba jött. Sokan máig nem értik, miért kezd „férfias szakmába” egy nő.

Ami viszont a kollégák és cégek viselkedését illeti, pozitív az összkép.

A legtöbb kolléga támogatóan viszonyul a nőkhöz, pontosabban nem különbözteti meg őket, és a munkahelyek is igyekeznek támogatók lenni, képzéseket fizetnek, lehetőségeket biztosítanak.http://forbes.hu/a-magazin/van-akit-a-nagymamaja-inspiralt-mas-az-apukajaval-ult-eloszor-gep-elott-30-programozono-30-ev-alatt/?fbclid=IwAR0AgtR2kUHA9TCtW1sIVpO0FqXp7RlmKYVWWUcBf5uxLkocQ7O3cipGb7U