Vasárnap tartják a romániai országgyűlési választást. Eddig a legtöbb erdélyi megyében, ezenbelül a magyarlakta területeken az országos átlagnál kisebb arányban mentek el szavazni, a választás első óráiban a székelyföldi megyékből mentek el az egyik legnagyobb arányban szavazni.

KAPCSOLÓDÓ
Románia választ

Románia választ

Parlamenti választásokat tartanak ma Romániában. A közvélemény-kutatók szerint szerint a magyar indulók nem érik el a bejutási küszöböt.

Délelőtt helyi idő szerint tíz óráig a 18,2 millió választópolgár 4,97 százaléka – több mint 900 ezer választó – adta le a voksát. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 5,3 százalékos részvételtől, de meghaladja a két korábbi voksolás (a 2008-as és a 2012-es) délelőtti részvételét, írja az MTI.

Az átlagnál magasabb, 6 százalékosat meghaladó részvételt az ország déli részén, a Duna menti Mehedinti, Olt és Teleorman megyében jegyeztek fel, alacsonyabbat pedig, 3,8 százalék alatti értékeket Kovászna, Vaslui és Beszterce-Naszód megyében. A részvétel tekintetében délelőtt tíz órakor Kovászna megye volt a sereghajtó 3,5 százalékkal. Szatmár megyében a választók 4,12, Hargita megyében pedig 4,18 százaléka járult az urnákhoz.

Külföldön – ahol már szombaton megkezdődött a voksolás – romániai idő szerint 10 óráig 95 ezren szavaztak, közülük 386-an Magyarországon. A külföldi névjegyzékben 740 ezer választópolgár szerepel.