A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben reagált Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának az Origón megjelent publicisztikájára, amelyben – ahogy megírtuk – arról értekezett, hogy voltaképpen „Európa Soros György gázkamrája”, maga Soros pedig „a liberális Führer”, akit a „liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint Hitlert a sajátjai”.

A Mazsihisz azt írta, „Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt”. Azt is hozzátették, hogy Demeter írása nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával.

Demeter Szilárd vasárnap délelőtt az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül kiadott közleményben válaszolt a Mazsihisznek. Azt írta, a holokauszt és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, „kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában”. Majd azzal folytatta:

A hangsúly jelenleg a hasonlón van. Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a »nyílt társadalom« eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják. A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak – attrocitások (sic!), zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből.”

Demeter szerint jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben, mert a jogállamiság „gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló többezer éves európai életformát szeretné megőrizni”.

Úgy látja, azzal, hogy „a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az »európaiak« köréből (anélkül, hogy tudnánk, pontosan mit is értenek az európaiság fogalma alatt), gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, mint amikor zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül (erről Hannah Arendt ír igen okosakat).

75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan. És én nem is fogadom el.”

Közleményét azzal zárta, azt szeretné, hogy Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa maradjon mind a zsidó- (sic!), mind a keresztény magyarok számára.

Demeter Szilárd írását nemcsak a Mazsihisz ítélte el, így tett Izrael budapesti nagykövetsége, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság és szót emelt a miniszteri biztos „borzalmas” kirohanása ellen az American Jewish Committee is. Vámos Miklós író úgy fogalmazott: Demeter „takarodjon melegebb éghajlatra”.