Elsőfokon börtönre ítélték Markó Attila volt államtitkárt

Első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti ítélőtábla Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt egy kártérítési perben. A romániai bíróságok honlapján olvasható ítélet szerint a volt államtitkárt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték ebben az ügyben, de figyelembe véve, hogy 2014-ben már három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt, összbüntetésként öt év szabadságvesztést szabtak ki — írta a távirati iroda.

Crinuta Dumitrean, az országos restitúciós hatóság elnöke hat év és három hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, Alin Horatiu Dima ingatlanfelmérőt 9 év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték. Az ügyben Horia Simu üzletembert is elítélték hat év és négy hónap szabadságvesztésre. A korrupcióellenes ügyészség 2016-ban emelt vádat. Akkor megállapították, hogy a kárpótlási bizottság Horia Simunak 8,7 millió euró kártérítést ítélt meg egy, a Fekete-tenger parti Konstanca városban levő, 25 hektáros telekért, amelyet a kommunizmus idején államosítottak, azonban a piaci árához képest felülértékelték, így az állam 7,7 millió euróval többet fizetett ki, mint amennyit valójában kellett volna.

A KORRUPCIÓELLENES ÜGYÉSZSÉG TÖBB ILYEN ÜGYBEN EMELT VÁDAT A RESTITÚCIÓS BIZOTTSÁG TAGJAI ELLEN. OKTÓBER VÉGÉN SZINTÉN A BUKARESTI ÍTÉLŐTÁBLA ELSŐ FOKON FELMENTETTE MARKÓ ATTILÁT EGY HASONLÓ ÜGYBEN, AMELYBEN A RESTITÚCIÓS BIZOTTSÁG TAGJAIT AZZAL VÁDOLTÁK, HOGY MEGSZAVAZTAK EGY 128 MILLIÓ EURÓ ÉRTÉKŰ KÁRTÉRÍTÉST SZINTÉN HORIA SIMU ÜZLETEMBERNEK EGY INGATLANÉRT, HOLOTT AZ ÜGYÉSZSÉG SZERINT AZ VALÓJÁBAN 58 MILLIÓ EURÓT ÉRT, ÍGY AZ ÁLLAMOT 70 MILLIÓ EURÓVAL KÁROSÍTOTTÁK MEG.

Egy másik hasonló ügyben tavaly októberben a legfelsőbb bíróság felmentette Markó Attilát, miután első fokon a bukaresti ítélőtábla még öt év szabadságvesztésre ítélte. A legfelsőbb bíróság akkori ítélete indoklásában kimondta, hogy a kárpótlási testület tagjai nem vonhatók felelősségre egy hivatalos értékbecslés tartalmának esetleges helytelenségéért. Markó Attila 2014 óta Magyarországon él.