Korábban Hadházy Ákos független képviselő is lepattant Müller Cecíliáról és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőről, amikor kórházankénti adatokat próbált megtudni. Azt állították, nem rendelkeznek az adatokkal. Megkérdeztük Gulyás Gergelytől, melyik intézménynek van erről tudomása.

„Most áll fel a kórházfőigazgatóság. Abban bízunk, hogy a nyilvántartás szempontjából is még pontosabb és naprakészebb adatokkal fogunk rendelkezni. De természetesen a kórházaknak van egyedi jelentéstételi kötelezettsége. Ezeket az adatokat összegeztük eddig is. És ezt mindig minden esetben nyilvánosságra is hoztuk.”

Oroszországban is túlzás lenne

Ilyen körülmények közt végül Molnár Zsolt sem árulta el szerda este, hogy milyen visszajelzéseket kapott a kórházakból. Megkérdezte viszont külföldi orvos ismerőseit, náluk is hasonló-e a helyzet.

Orosz kollégája azt írta, szakmai fórumokon korlátozások nélkül beszélhetnek halálozási és más adatokról, nyilvános szaklapokban is írhatnak róla. Szlovéniában naponta bárki megtalálja, akár angolul is, mennyi a pozitív tesztek aránya, a kórházban, intenzíven és lélegeztetőn levők száma. Vagyis csupa olyan adatot közölnek, ami nálunk vagy titkos, vagy számolgatással kell utánajárni, és saját grafikonokkal átláthatóvá tenni. Horvátországban sincs semmilyen korlátozás.

Oroszországban október vége óta kell minisztériumi engedélyt kérniük a kórházi dolgozóknak, ha megszólalnának a sajtóban, korábban nem volt ilyen korlátozás. Az orvos elmondása szerint a közösségi médiában azért terjednek a hírek, és nem tud róla, hogy bárkit retorzió ért volna. Szlovéniában a kórházvezetésnek kell engedélyt adnia a nyilatkozatokhoz, Horvátországban pedig az igazgató és helyettesei korlátozás nélkül tájékoztathatják a nyilvánosságot az állapotokról.

Csehországban kórházanként változik a helyzet, van, ahol csak az igazgató beszélhet nyilvánosan, máshol lazább a szabályozás. A krakkói intenzív osztály vezetője, aki Molnár leírása szerint valóságos covid-celeb lett Lengyelországban, csak annyit válaszolt: nincs semmilyen korlátozás.

Ez alapján nemhogy Szlovéniához vagy Csehországhoz, de Lengyelországhoz és Oroszországhoz képest is erősebben fogja a kormány az orvosokat. 444.hu