Skip to content

A múlt köde 2012. Tízmilliós bírságot is kaphat a honlapján adóslistát közlő Miskolc

Az adatvédelmi hatóság kitart amellett, hogy az interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra. Legutóbb a miskolci polgármesteri hivatal a honlapján közölte a helyi adósok listáját, a jegyző szerint az adózás rendjéről szóló törvény egyik idei rendelkezése ezt megengedi.

RENDKÍVÜLI HÍR
MEGHALT DIEGO MARADONA

Saját jogértelmezését tartja irányadónak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a helyi adósok listájának közléséről – válaszolta az [origo] kérdésére a NAIH elnökhelyettese.

Az [origo] azért kereste meg a hivatalt, mert Péterfalvi Attila NAIH-elnök kedden azt közölte, hogy az interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra. A miskolci polgármesteri hivatal honlapjára azonban hétfőn felkerült a helyi adósok listája.

Kérdésünkre a miskolci jegyző azt válaszolta, hogy azért tették közzé a listát, mert az adózás rendjéről szóló törvény január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint ezerforintos adóhátralékkal is felkerülhet az önkormányzat honlapjára, aki 10 napot késik az adókötelezettségeivel.

Csiszár Miklós elmondta, hogy egy hónapja már tájékoztatták az adósokat, hogy Miskolc is nyilvánosságra hozza, ki mennyi adóval tartozik. A jegyző szerint egy hónap állt mindenkinek a rendelkezésére, hogy tartozását rendezze, vagy lépéseket tegyen azért, hogy ne kerüljön fel a listára.

Az adatvédelmi hatóság azonban felszólította az önkormányzati adóhatóságokat, hogy távolítsák el honlapjukról az adósok listáját, és a jövőben is tartózkodjanak az internetes közzétételtől. Szabó Endre Győző, a NAIH elnökhelyettese az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy akár tízmillió forintos bírságot kiszabhat, ha az önkormányzatok az interneten közlik az adóslistát.

Lázár is szembeszáll Péterfalvival

A Fidesz frakcióvezetője szerint Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének figyelmét elkerülte az a tavaly elfogadott módosító indítvány, amely értelmében a helyi adóhatóságokra – a nyilvánosságra hozatal terén – hasonló szabályozás vonatkozik, mint az állami adóhatóságra. Ez az intézkedés a városok érdekeit szolgálja, hiszen a figyelemfelkeltés által elősegíti a tartozás rendezését – olvasható Lázár János közleményében.

Az elmúlt hónapok eredményei igazolják, hogy egyes önkormányzatoknál – ahol az adósok listájának közzétételéül nemcsak az önkormányzati hirdetőtáblákat, hanem internetes felületeket is felhasználtak – alig egy hónap alatt kevesebb, mint a felére csökkent a hátralék mértéke – közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár szerint az adóslisták internetes közlése eredményes, és nagy tehertől szabadíthatja meg az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatokat.

A Fidesz frakciójának nyilatkozatáról megkérdeztük ismét Péterfalvi Attilát, de a NAIH elnöke nem kívánt reagálni. Mint a hivataltól kapott nyilatkozatban fogalmaztak, bíznak abban, hogy a kialakult vita ráirányítja a figyelmet a központi kérdésre: a köz terheinek igazságos elosztására, és az ehhez kapcsolódó egyéni felelősségre.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.


4 Comments

 1. Névtelen
  2020.11.25. - 21:14

  Amely bírságot persze nem Kriza és bandája fog befizetni.

 2. Névtelen
  2020.11.26. - 15:14

  Miért is baj az adócsalók nevesítése?
  A hirdetőtábla mivel másabb, mint a hivatalos honlap?
  Péterfalvy köztudottan “föggetlen, mint Pali” nem kívánt reagálni!
  Ennyi!

  1
  1
 3. pakusza károly
  2020.11.27. - 22:33

  ez az írástúdatlann 8omán férgek hagyománya

 4. tempevölgyi
  2020.11.29. - 04:50

  Rabolni szabad! Bünöző, börtönviselt gazembernek, “Szemétségi joga” (értsd személyiségi) ezt titokban tartani! „hol a bűnözők a törvényhozásban ülnek, soha törvény elé nem kerülnek!” Bölcsességek könyve! Ókor Óta tudott! Polt mérlege: 119 feljelentésből nulla vádemelés
  A legfőbb ügyész gyakran értelmezi feljelentésként a hozzá érkező kérdéseket. A feljelentések azonban nem jutnak el soha vádemelésig

  Egy nép mely megválasztja a korrupt politikusokat, csalókat , tolvajokat, árulókat az nem áldozat, hanem bűntárs! Orwell

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.