Skip to content

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a kormány egyetlen koronavírus elleni vakcina mellett sem lobbizott, nem üzleti vagy politikai érdek dönti el, mit lehet majd itthon beadatni. Az ellenzéki politikusok szinte kivétel nélkül arról beszéltek, lassítani kellene a tempón, az orosz vakcina fejlesztése átláthatatlan.

Kigyógyulva a koronavírus-fertőzésből, a kormány nevében Szijjártó Péter külügyminiszter szólalt fel a Parlamentben napirend előtt a járvány elleni védekezésről. Azt mondta, a magyar egészségügy állja a sarat, el tudják látni a növekvő számú fertőzöttet, a technikai eszközök rendelkezésre állnak.

Az igazi megoldást a vakcina jelenti, a magyar kormány pedig mindent megtesz, hogy az emberek „a lehető legkorábban, leggyorsabban jussanak hatékony oltóanyaghoz”. Szijjártó szerint az oltásról számos rém- és álhír látott napvilágot, és aki ilyen fontos kérdésben álhírt terjeszt, „a magyarok életével szórakozik”.

Szijjártó közölte, Magyarországon csak a hatályos jogszabályok alapján, az arra illetékes hatóság (az Országos Gyógyszerészeti Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ) által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni.

A magyar hatóság dönt arról, hogy melyik a biztonságos oltóanyag, és melyik nem. Nem üzleti vagy politikai lobbiérdek dönt a kérdésben, hogy mit lehet ingyen és önként beadni.

Szijjártó szerint a kormány a világban zajló valamennyi vakcinafejlesztésen rajta tartja a szemét. 12 millió darab, amerikai és uniós fejlesztésű oltóanyagot foglaltak be, amelyekre nagy mennyiségben várhatóan tavasszal lehet számítani.

Az orosz vakcinafejlesztés már a 3. kísérleti fázisban tart, a félidei eredmény szerint 92 százalékban hatékony az oltóanyag. Ebből az EU-ban elsőként Magyarországra érkezett 10 dózis, amelyről a dokumentáció vizsgálatával a magyar hatóságok eldöntik, hogy biztonságos, hatékony-e az oltóanyag, és azt ajánlják-e vagy sem.

 

 

Kínában három vállalat fejleszt oltóanyagot, a kormány mindhárommal kapcsolatban van, a vakcina vizsgálata érdekében onnan is várják a dokumentációs csomagot. A Sinopharm közel van a 3. klinikai fázis lezárásához, az eredmények ismeretében adhat engedélyt a kínai kormány az értékesítésre.

Beszélt arról is, a koronavírusos betegek kórházi kezelésére újabb 1 millió darab favipiravir érkezik Kínából.

© MTI/Koszticsák Szilárd

A DK-s Varju László kifogásolta, hogy a kormány hetek óta az orosz koronavírus-vakcináról beszél, az orosz kormány tiltakozása miatt a tudomány álláspontjáról, a szakmai figyelmeztetésekről nem vesznek tudomást.

Ugyan szerinte is fontos, hogy mihamarabb legyen vakcina, de a biztonság fontosabb, Szijjártó szavaiból pedig nem az köszön vissza, hogy az uniós gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinát használják majd fel itthon, holott szerinte ez lenne a helyes. „Nem kérünk azokból a politikai kísérletekből, amibe most bele akarják vinni az országot.”

Úgy gondolja, hogy a magyar hatóságokat „politikailag motivált okok” miatt biztatják a kísérletek felvállalására, ami elfogadhatatlan, „a politikai nyomásra meghozott engedélyeztetés édeskevés”.

© MTI/Koszticsák Szilárd

A párbeszédes Tordai Bence üdvözölte a meggyógyult Szijjártót, de szerinte a miniszter a külföldi útjai során felelőtlenül viselkedett, mikor sok helyen nem viselt maszkot, és sokakat kellett miatta karanténba zárni.

Felhozta a túlárazott lélegeztetőgépeket is, amit most nyilván áron alul kell majd eladni. Az oltásról azt mondta, kapkodás helyett várjuk meg, hogy az uniós gyógyszerügynökség bevizsgálja a vakcinákat, a kormány ne keressen jogi kiskaput.

Felhozta Szijjártó nyári jachtozását is – azt monda, azért most, mert azóta Szijjártó nem volt a Parlamentben –, és megkérdezte, nem mond-e le.

 

 

Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan azt kifogásolta, hogy Szijjártó nem mondott semmit arról, hogy a járvány megfékezése, lassítása érdekében mit tesz most a kormány (ment közben Orbán Viktor bejelentette az időseknek visszahozott vásárlási idősávot – a szerk.), ez szerinte

a tétlenség netovábbja.

Szerinte a kormánynak tennie kellene valamit az egyre súlyosbodó szociális válság miatt, emelnie kellene a szociális ágazatban dolgozók bérét, a családtámogatást és a nyugdíjakat, illetve számonkérte az önkormányzatok sanyargatását is. Tóth szerint 100 százalék táppénzt kellene adni a koronavírus-fertőzötteknek, de emelhetné a kormány az álláskeresés idejét és az arra járó összeget.

Tóth emellett azonnali, tömeges tesztelést és valódi kontaktkutatást követelt, amit Ausztriában is megcsinálnak azért, hogy karácsony előtt kiderüljön, kik fertőzöttek.

 

© MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az LMP-s Keresztes László Lóránt főként az önkormányzatokról beszélt, azt mondta, az általa megkérdezett 130 településvezető elutasítja Parragh László kamarai elnök javaslatát az iparűzési adó felfüggesztésére.

A jobbikos Lukács László György azzal nyitott, amivel Tordai befejezte:

visszatért a kapitány a hídra, bár nem a Lady MRD hídjára, de örül, hogy itt van.

Ezután ő is arról beszélt, az orosz oltásfejlesztés nem átlátható, ami rombolja az összes oltásba vetett bizalmat. Az európai gyógyszerügynökség figyelmeztetése után a magyar kormánynál is fel kellett volna villannia a piros fénynek. Bár gondolja, hogy Szijjártó nem reklámnak szánta, mégis úgy hatott, hogy az elmúlt időszakban ennyit beszélt az orosz vakcináról.

Nem lehet hagyni, hogy Oroszországnak Magyarország legyen a laboratóriuma.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc a Jobbikot a DK alapszervezetének, Tordai Bencét pedig a politika Dr. Gődényének nevezte, és elmondta, az, hogy egy vakcinát tesztelnek, nem jelenti azt, hogy automatikusan el is fogadják azt. „Ne terjesszenek álhíreket!”

A fideszes Selmeczi Gabriella szerint az ellenzék „halálkampány után karaktergyilkosságba fogott”, szerinte ők azok, akik elbizonytalanítják az embereket vakcina-ügyben. Emiatt viszont elhúzódhat a járvány, de szerint az látszik, „a baloldalnak az a jó, ami az országnak rossz”.

Megismételte, csak hatásos és biztonságos vakcina lesz elérhető itthon, „a vakcina járványügyi kérdés, aki politikát csinál belőle, az az emberek életével játszik”.

Viszonválaszában Szijjártó Péter szégyenteljes hozzáállásnak nevezte, hogy az európai gyógyszerügynökség döntéseiben nincsenek kétségei, de az ellenzék a magyar hatóságra nem bízna a döntést. Ha többféle oltás lesz, az emberek eldönthetik, mit adatnak be, a kormányoldalon pedig senki sem lobbizott egy oltóanyag mellett sem, ők kötik a szerződéseket és keresik a lehetőségeket.

Megismételte: nem politikai és üzleti lobbi dönt arról, mi kap használatbavételi engedélyt.

Beszélt arról is, pénteken elindult 370 ezer ember (szociális ágazatban dolgozók, pedagógusok, óvónők és bölcsődei dolgozók) tesztelése, erre 1000 mintavevő csapat állt fel. A kormány eddig 272 milliárd forintot adott beruházások támogatására – a cégek cserébe vállalták, hogy 215 ezer munkahelyet megvédenek –, és miután a kormány szerint a program sikeres, újabb 50 milliárdos csomagot jelentett be. A jachtozásra vonatkozó megjegyezéseket elengedte a füle mellett.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2020.11.24. 16:58

    Oh, Bidennek magyar származású lesz a külügyminisztere… Orbánnak eddig még b terve sem volt, hamarosan jöhet a zs terv…

    1
    1
  2. Névtelen
    2020.11.24. 17:11

    megaZSír sertés
    vérZSír perspektíva

    2
    1
  3. Névtelen
    2020.11.26. 09:44

    Nem érdekel honnan, de hozzák már azt a vakcinát!!! Hetek óta küszöbön az oltás és még mindig sehol!!!!!!! Meddig kel rettegésbe élnünk????!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük