Olvasónk hívta fel a figyelmünket, aki megdöbbentő képeket is küldött.

„A Markusovszky kórház proszektúráján levő áldatlan állapotokra szeretném felhívni a figyelmüket. Ma reggelre annyi elhunyt került a halotthűtőbe, hogy 20 elhunyt egymás hegyén hátán a földön fekszik, a többi 32-t lehetett csak szabályosan tárolni.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Nem független a helyzet a jelenleg zajló járványtól, de attól sem, hogy a kórház vezetősége évtizedek óta elhanyagolta a proszektúrát.

A rengeteg hozzátartozó egy, három darab székkel rendelkező kb két nm-es helyiségben várakozhatna az ügyintézés során (ez praktikusan egy családot jelent) a többi kint fagyoskodhat a szabadban” – írta olvasónk lapunknak küldött levelében.

Hozzátartozók várakoznak a hidegben
Hozzátartozók várakoznak a hidegben
 Olvasó

Olvasónk képeket is küldött, köztük egyet a halottakról is. Ha a fotó valóban a Markusovszky kórházban készült, nagyon szomorú a helyzet. A felvétel minket is megrázott, a padlón, egymáson zsákokban fekvő, néhol meztelen halottak képét kegyelti okokból nem közöljük, olvasónk is ezt kérte.

Valószínűnek tartjuk, hogy a rendkívüli helyzet miatt történnek ilyen szörnyű esetek, a kórház nem bírja a fokozott terhelést.

A Markusovszky kórházat azonnal értesítettük a levélről, feltettük kérdéseinket, amint választ kapunk, azt természetesen közöljük.

Frissítés (2020.11. 24): így kezelte a Nyugat az ügyet – ismerd meg, hogyan dolgozunk!

Cikkünk több kommentelője is kritikát fogalmazott meg velünk szemben. Volt, aki azt írta, nem is a szombathelyi kórházról van szó, most leírjuk, hogyan járunk el egy ilyen ügyben.

Az olvasótól e-mailben érkezett képeket leellenőriztük, a külső fotók valóban a szombathelyi kórház proszektúráját mutatják, ezt szerkesztőségünkben többen is megerősítették, sajnos, többeknek volt ott dolga korábban.

A belső, egymásra pakolt halottakról szóló képek meta-adataiból megállapítottuk, hogy tegnap és Szombathelyen készítették, és azt is, hogy ugyanazzal a telefonnal készült. A fotóról egyébként ezt írtuk: „Ha a fotó valóban a Markusovszky kórházban készült, nagyon szomorú a helyzet.” Azóta egyébként több informátorunk is megerősítette, hogy már korábban is hasonló állapotok voltak a proszektúrán.

Azt is kifogásolták sokan a kommentekben, hogy miért nem közöljük a fotót, többek szerint ez bizonyíték arra, hogy nem is létezik az a bizonyos fénykép. A fotó szerkesztőségünk birtokában van, ám ahogyan előző cikkünkben is írtuk, kegyeleti okokból nem hoztuk le. Ugyanis van a fotón olyan elhunyt, akit akár be is lehetne azonosítani a kép alapján – miután nem mindegyik holttest volt letakarva. A kép nagyon megrázó.

Az is a kritikák között van, hogy miért nem kerestük meg a másik oldalt. Válaszunk: megkerestük a kórházat, mégpedig cikkünk megjelenése előtt, azóta sem kaptunk választ.

Ma reggel telefonon is próbáltuk elérni a kórház vezetőit, a titkárságtól azt a választ kaptuk, hogy nagyon elfoglaltak, nem tudják kapcsolni őket. Így újra elküldtük tegnap egyszer már elküldött e-mailünket, és várjuk a választ.

Igaz, közben egy másik médiumnak válaszolt a kórház, és elismerte, hogy tényleg gondok vannak a proszektúrán. Erről ma mi is beszámoltunk.

Lapunk, a Nyugat.hu mindig is odafigyelt arra, hogy valós információkat közöljön, és az összes érintett felet megkérdezzük. Alapvető filozófiánk, hogy mindig a vezetőket, a pozícióban, a hatalmon lévőket kritizáljuk, a többieket pedig segítsük. Itt sem a kórház dolgozóit hibáztatjuk, egy létező problémára hívtuk fel a figyelmet, még akkor is, ha ezzel a problémával nehéz szembenézni. Tettük ezt már sok alkalommal, és tesszük a jövőben is, amikor az olvasóink által beküldött problémákat szóvá tesszük.

https://www.nyugat.hu/cikk/korhaz_markusovszky_proszektura_allapotok_jarvany