A közelgő nyitásra készülhet a fürdő

Szinte az utolsó simításokat végzik a miskolctapolcai élményfürdő építésén. Bepillantást nyerhetünk a komplexumba.

 

Ellipsum – áll az újonnan épülő miskolctapolcai élményfürdő bejárati épületén. Egyre többen kíváncsiak arra, hogy mikor nyit a fürdő, és milyen is belülről. Olvasóink kérdéseire Kiss János, a miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos válaszolt szerkesztőségünkben.

Hány fokos lesz a víz?

A környező fürdők hőmérsékletéből célszerű kiindulnunk. Például Hajdúszoboszlón 24–38 fok között van az egyes medencék vízhőfoka, attól is függően, hogy milyen medencetípusról van szó. Azonban alapvetően üzemeltetői kérdés ennek az eldöntése.

Hány medence van? Mekkorák az egyes medencék?

A fürdő összes alapterülete több mint fél hektár. Az épületkomplexumban 8 beltéri és 2 kültéri medence várja majd a vendégeket, a vízfelület pedig több mint 1100 négyzetméter lesz.

Mikor nyit ki a fürdő?

Ez jelenleg alapvetően a koronavírus-járvány alakulásától függ. A jelenleg érvényes szabályok szerint, sajnos, minden fürdő zárva tart. Ezért az új miskolctapolcai élményfürdőt is csak a veszélyhelyzet elmúltával lehet majd kinyitni. De előtte még különböző hatósági üzempróbákra is sor kerül, melyek a nyitáshoz szükségesek.

Ki lesz az üzemeltető?

Mivel a létesítmény Miskolc tulajdonába kerül, az üzemeltetőt is az önkormányzatnak kell kijelölnie. Ebben az ügyben Veres Pál polgármester úr nyilatkozatát ismerjük egy korábbi interjúból, miszerint a város, illetve a Miskolci Fürdők Kft. lesz az üzemeltető, ami egy önkormányzati vállalat. Arról a körülményről, hogy ez az üzemeltetési szerződés ténylegesen is megkötésre került volna, egyelőre nincs tudomásunk. Bízom benne, hogy ebben az ügyben hamarosan kapunk további híreket a várostól, hiszen a közelgő nyitásra jelenleg már nagyon intenzíven kellene készülnie az üzemeltetőnek.

Hol lehet jelentkezni állásra?

A kérdés alapvetően összefügg az üzemeltető kérdésével. Valószínűleg a Miskolci Fürdők Kft., illetve a Miskolc Holding Zrt. lehet az, aki állásokat hirdethet meg.

A 12,7 milliárdból nagyszerű utakat lehetett volna építeni Miskolctapolcán és Miskolcon. Miért volt szükség egy ilyen fürdőre? Miskolctapolca évek óta kiemelkedő turisztikai célpont. Az új fürdő nélkül is jönnek a vendégek. Miért nem költötték inkább infrastruktúra-fejlesztésre a milliárdokat?

Miskolc az egyetlen nagy turisztikai célállomás a 15 legnagyobb magyarországi turisztikai desztináció közül, amelyik nem rendelkezik jelenleg úgynevezett négy évszakos szolgáltatást nyújtó fürdőkomplexummal. A turizmus Magyarország és Miskolc kiemelt gazdasági ágazata, a hazai és a külföldi turistákért folyamatos, mindennapi verseny folyik a városok között. Ha Miskolc nem épít fürdőt, akkor ebben a versenyben végleg alulmarad, és akár lekerülhetett volna a turisztikai térképről is. De szerencsére az újonnan megépített élményfürdő olyan turisztikai potenciált jelent, amely a pandémia után is megfelelő hívószót fog jelenteni a hazai és külföldi turisták számára.

Hogy néz ki belülről a fürdő?

A miskolctapolcai fürdő, Magyarország legújabb és legmodernebb fürdője lesz. Természetesen a belső tér is impozáns és elegáns, amely a kényelmes fürdőzést, a fürdőzés utáni relaxációt is biztosítani tudja.

Lesz elég parkoló?

Az élményfürdő 150 beállós saját parkolóval fog rendelkezni, így a vendégek számára adott a parkolás lehetősége közvetlenül a fürdő területe előtt. De ha a parkoló betelne, akkor sem lehet gond, mert az ingyenes önkormányzati parkoló egy sétányira van a közelben.

Mennyi lesz a belépő? Azt mondják, hogy a miskolciaknak épül, de a helybeliek nem fognak hetente járni, ha több ezer forint lesz a belépő? Kapnak a miskolciak kedvezményt a belépésre?

Hajdúszoboszlón 3500-4100 forint a felnőttbelépő, míg Egerszalókon ugyanezért 5800 forintot kell fizetni. A miskolci konkrét árakról nem tudok nyilatkozni, mert a konkrét ár meghatározása a jövendőbeli üzemeltetőnek a feladata. Azonban mindenképpen javasolni fogom, hogy a miskolciak, illetve a miskolci családok kedvezményes áron juthassanak be a fürdőbe.

Akkora a sár az építkezés környékén. Mikor fogják rendbe tenni a környéket? Mikor takarítják le az utakat?

Sajnos, minden építkezés kellemetlenséggel is jár. Ráadásul nem csak ez a beruházás folyik jelenleg a környéken, tehát az utak terhelése is összeadódik. Jelen esetben bár a kivitelező folyamatosan takarít, de a csapadékos ősz nem könnyítette meg, hogy az építkezést határoló utcák mindig tiszták legyenek. Amint az építkezés véget ér, természetesen jogos elvárás lesz a környező utcák tökéletes feltakarítása.

Mi az a virtual reality csúszda? Hol lehet ilyet kipróbálni Magyarországon vagy a környéken?

Magyarországon egyedülálló a virtual reality vagy VR-csúszda. Tehát idehaza csak Miskolcon lesz. Legközelebb Ausztriában, Burgenlandban van hasonló létesítmény. Egy speciális szemüveggel csúszik a vendég, amely egy látványvilágot tár elénk csúszás közben.

Maximálisan hány főt tud befogadni a létesítmény?

A fürdőben egy időben benntartózkodó vendégek száma 750 fő, de a napi látogatószám ennél több is lehet, hiszen várhatóan lesznek olyan vendégek, akik csak meghatározott óraszámra váltanak jegyet.

Kiket várnak majd? Külföldieket is?

Miskolciakat, magyarokat és külföldieket is természetesen. Miskolc a 70-es, 80-as években kifejezett célpontja volt a lengyel és szlovák vendégeknek. Azt várjuk, hogy mindez visszatér, különösen azért, mert a Miskolc–Kassa autópálya is gőzerővel épül. Így Miskolc könnyebben lesz elérhető a szlovák és lengyel turistáknak is. A magyar kormány 260 milliárd forintért építi meg Kassa irányába a Miskolc és az országhatár közötti autópálya-szakaszt. Úgy látom, hogy ennek egyik legfőbb haszonélvezője a miskolci turizmus lehet.

Át lehet majd menni a strandra? Kell külön fizetni?

Ez is alapvetően üzemeltetői kérdés. Azonban fizikai lehetőség adott, hiszen felépült a két létesítményt összekötő híd.

Nincs a létesítmény mellett szálloda. Minden rendes fürdőnek van szállodája is. Tapolcán évek óta ott áll a volt Juno üresen. Lesz a fürdőnek szállodája?

A szállodafejlesztés valóban fontos kérdés, hiszen a legtöbb fürdő mellé épül egy úgynevezett vezérszálloda, ami biztosítja, hogy a vendégek akár papucsban és fürdőköntösben is át tudjanak sétálni a fürdőbe. Ráadásul egy ilyen szálloda biztosítani tudja a megfelelő vendégszámot, ami az üzemeltetés gazdaságosságát alapvetően határozza meg. Éppen ezért az előző önkormányzat ki is jelölt a fürdő közvetlen szomszédságában egy szállodafejlesztési területet, ennek a hasznosítása, illetve a befektetőről való döntés az új önkormányzatra maradt. Ebben az ügyben nincs információm arról, hogy sikerült volna szállodai befektetőt találni, bízom benne, hogy lesz előrelépés.

A Juno Hotel más kérdés, az magánkézben van, a tulajdonos jogosult dönteni a hasznosításról is. De az új élményfürdő minden tapolcai szállodatulajdonos számára óriási lehetőséget jelent a fejlesztésre, mert a várható vendéglétszám igényli majd a szálláshelyek további kialakítását.

A tapolcai lakosok már nagyon megérdemelnének egy normális szolgáltatóközpontot. Ha megnyit a wellnessfürdő, és minden tervezett felújítás meglesz, na és persze egyszer a pandémiának is vége lesz, akkor nagyon sok ember fog ide jönni. Hol terveznek szolgáltatóközpontot? Minden pénz kérdése, de Tapolcának már régen ki kellett volna lépnie a falusias szolgáltatások köréből, még ha tulajdonképpen egy zsákfalu is az egész település.

Alapvetően településfejlesztési és városképi kérdés annak eldöntése, hogy milyen szolgáltatóközpontok épülnek egy adott településen vagy településrészen. Mindezzel az önkormányzat jogosult foglalkozni, mindenesetre én azt gondolom, hogy ha ez a felvetés például a régi strand melletti büfésorra vonatkozik, akkor ez egy jogos felvetés, ott például valóban szükség lenne a modernebb kinézetre.

Mi van a többi fejlesztéssel, a parkkal például? Ott mikor lesz előrelépés? Tapolca további fejlődést érdemel.

Valóban, és várhatók is további fejlesztések Tapolcán. Hiszen körülbelül további 3 milliárd forint áll az önkormányzat rendelkezésére ahhoz, hogy a fürdő környezetét is fejlessze. Megújulhatnak a parkok, a sétányok, egyes útszakaszok, és persze nagyon fontos lenne az orvosi rendelő felújítása is, nemcsak a turisták, hanem a tapolcai lakosság korszerű ellátása miatt is. Szóval a döntés és a forrás az önkormányzat kezében van, remélem, hogy hamarosan elkezdődnek a fejlesztések.https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kozelgo-nyitasra-keszulhet-a-furdo-4736680/

boon.hu