Egy szövetségi bíró elutasította Donald Trump távozó amerikai elnök kampánystábjának a keresetét, amely azt követelte, hogy nyilvánítsanak érvénytelennek több millió levélszavazatot Pennsylvaniában, valamint azt állította, hogy rendszerszintű csalás történt a november 3-i elnökválasztáson.

A kereset szerint az állam több megyéje törvényellenesen elfogadott olyan levélszavazatokat, amelyeken javítva volt a voks. Pennsylvaniában a demokrata jelölt, Joe Biden győzött, 80 ezerrel több szavazattal.

Matthew Brann bíró kijelentette indoklása szerint a Trump-kampánystáb nem tudta bizonyítani, hogy tömeges csalás történt. Ami a levélszavazatokat illeti, azt mondta, nincs joga elvenni egyetlen szavazó jogát sem a voksolásra, nemhogy több millióét. Ezzel párhuzamosan Josh Shapiro pennsylvaniai állami főügyész a Twitteren kijelentette: ennek a keresetnek semmi alapja nem volt. A Trump-kampánystáb ettől függetlenül bejelentette, hogy megfellebbezi az ítéletet, így az ügy reményük szerint gyorsan akár az amerikai legfelsőbb bíróságig is eljuthat.

A távozó elnök – emlékeztet az MTI – más államokban is megpróbálja megfordítani az eredményt. A republikánusok Michiganben arra kérték szombaton a helyi hatóságokat, hogy várjanak 14 napot Joe Biden ottani győzelmének igazolásával, mert Wayne megyében „szabálytalanságok” történtek, és emiatt meg kell vizsgálni a szavazócédulákat. Az eddigi eredmény szerint Michiganben Joe Biden 154 ezer vokssal többet szerzett, mint Donald Trump. Az AP hírügynökség szerint ennek a kérésnek kevés esélye van: a michigani választási bizottság szóvivője ugyanis közölte, hogy az állam törvényei alapján addig nem lehet vizsgálni a szavazócédulákat, amíg nem igazolják a szavazás eredményét, ez utóbbi pedig hétfőn meg fog történni. A tömeges csalás vádja alaptalan Michiganben.

Wisconsinban egy George Christianson nevű tisztségviselő újságíróknak elmondta: Trump kampánycsapatának két szavazatszámlálási megfigyelője lassítja a részleges újraszámlálást azzal, hogy minden egyes voks érvényességét megkérdőjelezi, de más kifogásokat is emelnek, például kérdésekkel folyamatosan meg akarják akasztani a számlálást.

Az AP legfrissebb híre szerint egy újraszámlálás és a pénteki hitelesítés után Georgia államban Donald Trump újabb újraszámlálást kér. Erre azért van lehetősége, mert a szavazatkülönbség fél százalék alatt van.