Hollandiában október 14-én szigorítottak először, és vezettek be hasonló szabályokat, mint amik náluk most vannak érvényben. (Azóta ők még tovább szigorítottak.) Az intenzíven ápoltak száma három héttel később, november 4-én tetőzött, a halálozásoké 5 nappal ezután, november 9-én. (Vagyis kevesebb mint 4 héttel a szigorítások után.)

A belgák kicsit később léptek, október 19-én vezettek be korlátozásokat, amiken aztán ők is tovább szigorítottak még. A kórházban lévők száma november 3-án, az intenzív osztályon lévőké november 9-én tetőzött (ez megint a mágikus 3 hét), a halálozás 2-3 nappal később, november 11-12-én.

A cseheknél a hollandokhoz hasonlóan gyorsan léptek, szintén október 14-én szigorítottak először, aztán még tovább. Itt hamarabb volt az intenzíven lévőknél a tetőzés (november 3-án, majdnem három héttek később), mint a kórházban kezelteknél (november 6). A halálozásoknál ha csúszóátlagot nézünk, akkor november 4-e, ha egynapi maximumot, akkor november 11-e volt a csúcs.

Nálunk jóval később, november 11-én vezették be a mostani korlátozásokat. A halálozásoknál nehéz bármit mondani, mert már előtte, november 7-én volt egy napi 107 fős rekord, ami aztán megismétlődött november 14-én és 15-én is. Ezután talányosan stagnált a hivatalos szám, majd ma 121-re ugrott hirtelen. Tíz nappal járunk a korlátozások bevezetése után, a másik három országban legalább három hét kellett ahhoz, hogy elérjék a rekordot a halálozásban, majd csökkeni kezdjen a szám.

A kórházban kezeltek száma két napja csökken itthon. Ez is elég gyors javulás lenne, a belgáknál a korlátozások utáni 15. napon volt a kórházban lévők száma a csúcson.

Klasszikusan a sorrend ez lenne:

  • Csökken a fertőzöttek száma. Végülis nálunk a napi kilengéset kiszűrő 7 napos mozgóátlag csökkeni kezdett, de azért ez tényleg erősen függ a tesztek számától.
  • Kevesebben vannak kórházban Hivatalosan ez két napja csökken itthon, de még korai lenne bármit mondani erről.
  • Aztán az intenzíven lévők száma is csökken (a cseheknél hamarabb tetőzött az intenzíven lévők száma, csak utána a kórházban lévőké, de időben nem volt nagy különbség). Ez kb. a harmadik héten történt meg a másik három országban, mi ennek a felénél vagyunk. Magyarországon nem publikus, hány covidos van intenzíven, csak azt tudni, hányan szorulnak lélegeztetőgépre. A számuk pénteken megdöntötte az addigi rekordot, 604-gyel, mára kicsit, öttel csökkent. Ebből következtetést még nem lehet leszűrni.
  • A legvégén pedig csökken az áldozatok száma is. Ebből végképp nem tudunk egyelőre mire következtetni, miután a talányos stagnálás után ma megugrott a napi halálozási szám.https://444.hu/2020/11/21/megneztuk-hogyan-allnak-az-europai-orszagok-a-jarvany-masodik-hullamaban