Miért drágább a diákbérlet Miskolcon, mint Budapesten?

– tette fel a kérdést a miskolci Fidelitas Facebook-oldalán a szervezet elnöke. Hojnyák Dávid kiemelte, hogy az őszi jegyáremeléseket követően joggal érezhetik azt, hogy a miskolci városvezetés számára nem cél a miskolci fiatalság támogatása, miközben látják, hogy egy sor nagyvárosban sokkal olcsóbbak a diákbérletek. A politikus felsorolt számos magyar és közép-európai egyetemi központot, ahol lényegesen olcsóbb a tömegközlekedés a diákoknak.

– Debrecen, Szeged, Pécs, vagy éppen Kassa, Krakkó, Prága és Bécs olyan nagy múltú egyetemekkel és főiskolákkal rendelkező városok, ahol olcsóbb diákbérletekkel támogatják az ott tanulókat – emelte ki Hojnyák Dávid.

A miskolci Fidelitas elnöke a diákok nevében arra kérte Veres Pál miskolci balliberális polgármestert – mint egykori iskolaigazgatót – és a városvezetést, hogy támogassák a helyi fiatalokat, így a város jövőjét. – Ne legyen drágább a tömegközlekedés Miskolcon, mint Budapesten – szögezte le.

Ami a konkrétumokat illeti, utánajártak annak, hogy más településekkel összevetve mennyivel drágább Miskolcon a diákbérlet, és jelentős különbségekre bukkantak. Kassán a havi diákbérlet ára 10 euró, azaz körülbelül 3550 forint, míg Varsóban körülbelül 3900 forint.

Ám a lengyel fővárosban, ha a diák háromgyermekes családból származik, a szülőknek bejelentett munkahelye van, és még 21 évesnél fiatalabb, akkor körülbelül 8 ezer forint az éves bérlete.

Bécsben egy diák 19,6 euróért (alig több mint 7 ezer forintért) egy teljes tanévben használhatja a tömegközlekedést az iskola és az otthona között. A 26 év alattiak pedig fél éven keresztül 70 euróért (mintegy 25 ezer forintért) minden hálózaton igénybe vehetik a tömegközlekedést az osztrák fővárosban. Budapesten egy havi diákbérlet ára 3500 forint, Miskolcon ezzel szemben 4300.

A Fidelitas elnöke szerint a városvezetés nem támogatja a fiatalokat
Fotó: Fidelitas Miskolc

Hollósy András, a miskolci Fidesz–KDNP frakciószóvivője lapunk megkeresésére a drága miskolci diákbérlettel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez egyebek mellett amiatt is van, mert

ígérete ellenére Veres Pál polgármester egy év alatt sem nevezett ki válságmenedzsert a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt.-hez.

https://magyarnemzet.hu/belfold/miskolcon-mostanra-mar-az-egekbe-emeltek-a-diakberlet-arat-8947082/