18 év fegyházra ítélte a Miskolci Törvényszék, pedig ártatlan. 3 évet lehúzott…

Debrecen–Kovácsvágás — Németországban napelemszerelőként dolgozik, ott próbálja elfelejteni a nyomasztó múltat ifjabb Csendi Tibor (28). A férfit az utcájában lakó Margit néni (†81) kirablásáért és brutális meggyilkolásáért első fokon 18 év fegyházra ítélte a Miskolci Törvényszék, majd a megismételt eljárásban felmentette, amit a Debreceni Törvényszék jogerősen helybenhagyott. A fiatal férfi 3 évet töltött a sátoraljaújhelyi fegyházban, egy évet pedig házi őrizetben, mire kiderült: a DNS-minta, amit Margit néni körme alatt találtak – és amit a hatóság neki tulajdonított – valójában nem is az övé volt.

 

– Még ma is álmodom a börtönnel, képtelen vagyok elfelejteni. Haragszom a nyomozókra, az ügyészre és a bíróra, akik miatt ártatlanul ültem. Várom, hogy bocsánatot kérjenek – panaszolta a Blikknek Csendi Tibi. Majd arról mesélt, hogy Margit néni tőlük pár házzal feljebb lakott, a szomszédok közül szinte mindenkit kihallgattak.

– Megdöbbentem, amikor másfél évvel később tanúból vádlott lettem. Az igazi sokk akkor ért, mikor az elsőfokú bíróság a DNS-mintámra hivatkozva 18 év fegyházra ítélt. Az ítéletet hallva az édesanyám rosszul lett, rögtön elájult. Én pedig abba a fegyházba kerültem, ahol a Viszkis rabló is ült.

Tibi fellebbezett, a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék pedig annyi hibát talált az ítéletben, hogy új eljárás lefolytatására utasította a Miskolci Törvényszéket, majd elrendelte a férfi házi őrizetét.

– Tudtuk, hogy a mi fiunk nem lehet gyilkos, ő egy csendes, jólelkű fiú, aki a légynek se képes ártani – magyarázta a Blikknek Tibi édesapja, idősebb Csendi Tibor (48). – Három ügyvédet fogadtunk, 10 millió forintunkba került, hogy tisztázódjon a fiam neve. Amikor hazajött, húslevessel, rántott hússal és töltött káposztával fogadtuk. De addigra a legkisebb gyerekünk, Ádám (18) belebetegedett abba, hogy a bátyja börtönben ül, s őt ma is pszichológus kezeli.

Idősebb Csendi Tibor végig tudta, hogy nem a fia a gyilkos. 10 milliót költöttek ügyvédre, hogy tisztázzák gyereküket a vádak alól   / Fotó: Fuszek GáborIdősebb Csendi Tibor végig tudta, hogy nem a fia a gyilkos. 10 milliót költöttek ügyvédre, hogy tisztázzák gyereküket a vádak alól / Fotó: Fuszek Gábor 

(Ez is érdekelheti: Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés a vád: először fel akarták darabolni halálra vert főbérlőjüket, de inkább tüzet gyújtott a zalaegerszegi pár)

Bár Csendi Tibinek 13 millió forint kártérítést ítélt a bíróság, az összeg után járó 3,6 millió forint illetéket be kell fizetnie a bíróság pénztárába, vagyis a kapott összeg nem fedezi a keletkezett költségeit.

Bekopogott hozzá az igazi gyilkos a házi őrizetben

Az emberöléssel vádolt R. Béla – akinek a DNS-mintáját találták meg Margit néni körme alatt – most a miskolci börtönben várja a tárgyalást. Amikor Csendi Tibi házi őrizetbe került, R. Béla bekopogott hozzá, hogy megkérdezze, hogy érzi magát, mi újság vele.

– Dehogy sejtettem, hogy az igazi gyilkossal, a sorsom megrontójával beszélgetek. Azt kívánom neki, százszor annyi fájdalmat, szenvedést éljen át, mint amit nekem okozott – fakadt ki Csendi Tibi.

blikk.hu