Marosi Balázs teljesen más közegből, származása szerint Kézdivásárhelyről érkezett a miskolc-diósgyőri római katolikus plébániára.

– Nagy örömmel érkeztem Diósgyőrbe, kicsit úgy, mintha hazajöttem volna. Ugyanis korábban diakónusként itt töltöttem a gyakorlati félévemet Mikolai Vince plébános és Maksó Péter, az akkori káplán mellett – mondta. – A papszentelés után minden új misés segédlelkészi, kápláni kinevezést kap oda, ahová az érseki testület helyezi. Ez azt jelenti, hogy a helyi plébános mellé mint segéd jövünk. A papi hivatásunk ezzel a betanulási időszakkal kezdődik.

Példaképei segítették

A fiatal atya a papságot korábbi élete természetes folytatásának érzi.

– Kézdivásárhelyről származom, és ott is nőttem fel. Ez egy olyan város, ahol az emberek mindennapjainak része a vallásosság. Rengeteg szentmisét tartanak tömött templomokkal, ahol élő a hit. A helyi plébánosaink gyermekkoromban egy ikerpár volt, később pedig Vargha Béla atya. Mindhárman példaértékűen éltek. Óriási élményt jelentettek a hittanóráik, a szentmiséik és hogy mellettük ministrálhattam. Úgyhogy ez a háttér már eleve megalapozta a későbbi hivatásomat, az otthoni plébániámról tíz év alatt hárman is papok lettünk. A családom nem lepődött meg a döntésemen, örültek neki – osztotta meg a segédlelkész.

Marosi Balázs 2014-ben költözött Magyarországra, amikor a papi szemináriumot kezdte Egerben.https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/oromhirvivo-szeretne-lenni-4677865/