Covid. Figyeljünk a macsekokra is…

A vadászgörényhez hasonlóan a nyérc is fogékony a vírusra, és az emberhez hasonlóan az állatok esetében is széles spektrumon változnak a tünetek: néhányuknál súlyos tüdőgyulladás jelentkezik, mások tünetmentesen vészeli át a betegséget. Szakértők azt gyanítják, hogy a vírus a nyércfarmokon fertőzött cseppekkel szennyezett állateledellel, alommal vagy koronavírust szállító cseppecskéket tartalmazó porral terjed.

Joanne Santini, a University College London professzora szerint a nyércek már a vírus hordozóivá váltak, és folyamatosan meg kellene figyelni más vadon élő vagy háziállatként tartott fajokat is, amelyek még fogékonyak lehetnek a fertőzésre. „A nyércek jelentik a szélsőséget, de ez máshol is előfordulhat, csak nem tudunk róla. Ezt mindenképpen figyelnünk kell” – mondta a BBC News tudósítása szerint.

Varga Máté genetikus a nyáron hívta fel a figyelmet a Qubiten arra, hogy az aranyhörcsög, a nyérc, a menyét, a macska, a makákó és a kutya esetében már bizonyított, hogy a SARS-CoV-2 vírus valóban megfertőzi őket és hatékonyan szaporodik bennük.https://qubit.hu/2020/11/09/tizenhetmillio-nyerc-eletebe-kerul-a-mutans-koronavirus-megfekezese