A fitneszipar sanyarú helyzetben…

A fitneszipar sanyarú helyzetbe került a koronavírus-járvány idején. Béres Alexandra fitneszvilágbajnok, a szakma legismertebb képviselője úgy látja, hogy jelentős átalakulás történt, akárcsak a zeneiparban. Az emberek ugyanis nem mentek vissza az edzőtermekbe, a létesítmények egy része pang, nincs vendég, nehezen tudják eltartani önmagukat, válságos helyzetbe kerültek. Az emberek jó része a koronavírustól való félelmében a szabad levegőn végzett testmozgást választja. Vannak a „hard core” fitneszesek, akik kitartanak az edzőterem mellett, de a többiek inkább kimennek a szabadba, vagy az online fitneszórákat választják.

Erre mondom, hogy ez olyan, mint a zeneipar. Kezdetben volt a kazetta, majd a CD, de aztán jöttek a letöltések, és az emberek úgy gondolkodtak, hogyha olcsón is hozzájutnak a számokhoz, akkor minek fizessenek többet? Ma már nincs is az embereknek CD-lejátszója. Ugyanez a fitnesziparban így fest: van, aki kitart a személyes jelenlét mellett az edzőtermekben, de nagyon sokan átmentek az online térbe, és ott vesznek részt az edzéseken.

– magyarázza Béres Alexandra.

A világbajnoknő fitneszedzői pályafutása során mindig is képes volt alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Igyekszem követni a trendeket és a fogyasztói szokásokat. Tavasszal, az első hullám idején ingyenes edzéseket tartottam a Facebookon. De láttam, hogy ezt sem lehet túl sokáig csinálni, mert azokkal a kollégákkal szemben, akik ebből élnek, nem lenne fair teleszórni az internetet ingyenes órákkal. Így aztán létrehoztam ezeknek az online edzéseknek a könnyen elérhető és megfizethető formáját, most indult az első foglalkozásom – egyelőre még ingyenesen – a saját videócsatornámon. Azaz megnyílt a virtuális edzőtermem. Korábban nyitottam már olyan edzőtermet, ahol az érdeklődők a fizikai valójukban edzhettek, most nyitok egy virtuálisat az online térben.

Alexandra azt ajánlja, egyetlenegy szabályt kellene követni az olvasóknak: próbálják azt felmérni, hogy csak olyan információt fogadjanak be az internetről, ami hiteles. Manapság sok úgynevezett influenszer mindenféle előképzettség nélkül feltesz az internetre tartalmakat, amelyek lehet, hogy többet ártanak, mint használnak. Rengeteg olyan gyakorlatot látni ezeken a videókon, amelyek hibásak. Ez az egyetlen szabály, amire érdemes odafigyelni: nézzük meg alaposan a forrást, ahonnan választunk. Másképp: óvakodjunk a sarlatánoktól! A videómegosztókon ugyanis nagyon sok jó gyakorlat található.

A jelek szerint – megannyi friss videóját látva – Béres Alexandra is elmozdult a szabad levegőn végezhető gyakorlatok felé.

Igen, amíg az időjárás engedi. Amíg be nem köszönt a tél vagy az esős, szürkébb időjárás, addig kimondottan ajánlott a szabadban tornázni. Meg aztán egyre később világosodik és egyre korábban sötétedik, egy dolgozó nő pedig – márpedig közülük kerül ki a legtöbb követőm – nem tud délben edzeni. Ezért olyan gyakorlatokat is ajánlok, amiket otthon a nappaliban, a szőnyegen tudnak végezni.