Hamarosan turisták látogathatják majd a Titanic roncsait

Több mint egy évszázada történt a világ leghíresebb hajókatasztrófája, a Titanic elsüllyedése. Bár a roncsokat 1985-ben egy tengaralattjárós expedícióban sikerült megtalálni és azonosítani, azóta is elég kevesen látták, mi maradt az elsüllyesthetetlennek hitt luxushajóból. Jó néhány expedíció járt arra, de a kutatókon kívül, civil szem szinte egyáltalán nem láthatta a roncsot még (ilyen például a filmrendező James Cameron). Ez hamarosan változhat, egy amerikai cég ugyanis turisták számára szervez 2021-től tengeralattjárós Titanic-túrákat.

Az OceanGate Expeditions alapvetően kutatási céllal küldi a NASA-val közösen fejlesztett új tengeralattjáróját a roncshoz, szeretnék felmérni annak állapotát, dokumentálni a lassú pusztulás folyamatát illetve megfigyelni az elmúlt évszázadban odatelepült élővilágot. Lézerszkennerrel elkészítik a hajó egészen pontos 3D-s modelljét is. A Titan nevű hajóban azonban minden merüléskor helyet kaphat három turista is, 125 ezer dolláros (kb 38 millió forint) jegy ellenében – plusz segíteniük is kell a velük tartó tudományos személyzetnek a 8 napos út során.

A szervezők reményei szerint a csillagászati jegyár nem csak hogy fedezi az expedíció költségeit, de még nyereséget is termel majd a cégnek.