A legfrissebb adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 4517 fő megyénkben. Hány ellátott van jelenleg a megyei kórházban?

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház Csabai kapui telephelyén a koronavírus-megbetegedés, illetve -gyanú miatt kórházi ellátásban részülő betegek száma meghaladja az ötszázat. És felkészülve a betegszám további emelkedésére megtörtént a Szent Ferenc Tagkórház kiürítése és a járványügyi ellátásra való felkészítése. A jelen újságcikk megjelenésekor várhatóan már tartózkodnak majd ápoltak a Szent Ferenc Tagkórházban.

Hány lélegeztetőgépe van a megyei kórháznak? Van-e tartalékban lélegeztetőgép? Van-e lehetőség arra, hogy ha szükség van rá, akkor kapjon még az intézmény gépeket? Hányan vannak jelenleg lélegeztetőgépen a megyei kórházban?

A Csabai kapui telephelyünkön kialakított intenzív osztályon negyven beteg ellátását és lélegeztetését tudjuk biztosítani, a terheltség természetesen változik, de jelenleg nyolcvan százalék körül ingadozik. Valamennyi szükséges orvostechnikai eszközzel rendelkezünk a betegek ellátásához, és éppen most egyeztetünk az intenzív osztály kapacitásainak növeléséről.

Hányan haltak meg Covid–19-cel összefüggésben a megyei kórházban a tavaszi első hullámban? Hányan eddig a második hullámban?

Halálozási adatokról elsősorban kegyeleti okokból engedje meg, hogy számszerűen ne nyilatkozzak. A kórházunk ellátását jellemző halálozási adatok arányosan szinkronban vannak az országos mutatókkal.

Milyen a korosztályi összetétele a megbetegedetteknek? Van-e kirívó eset, például túl fiatal vagy más előzetes betegsége nem volt, de mégis megbetegedett, esetleg elhalálozott?

A megbetegedettek korosztályi összetétele rendkívül heterogén. Míg a tavaszi járványhullám esetén főként középkorú és idős állampolgárok esetén észleltünk megbetegedést, a második hullámban tapasztalatunk szerint 18 és 70 év között szinte egyenletessé vált. Egyértelmű tény azonban, hogy a koronavírus súlyos tüneteket és betegséget elsősorban az idős, illetve a súlyos társbetegséggel rendelkező embertársaink esetében okoz.

Milyen ütemben növekszik az ellátottak száma? Hiszen megyénk az egyik leginkább fertőzött megye Budapest és Pest megye után. A pénteki adatok szerint megelőztük Győr-Moson-Sopron megyét.

A kórházi ellátások száma és az ezzel kapcsolatban felmerülő igény természetesen arányos a megbetegedések számának növekedésével. Ami fontos, hogy a felmerülő igényeket jelenleg maradéktalanul ki tudjuk elégíteni, egyetlen ellátásra szoruló beteget sem kellett elutasítanunk vagy elirányítanunk más intézménybe.

Mi állhat a hátterében annak, hogy ilyen brutális számokat tapasztalunk megyénkre vonatkozóan? Hiszen a tavaszi első hullám idején nem állt Borsod-Abaúj-Zemplén megye a „rangsor” élén.

Ebben a kérdéskörben három dologra szeretnék kitérni. Az első, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye a legnagyobb lélekszámú megye az országban, ebből adódóan a számok növekedésének kockázata is magasabb. Másodszor a krónikus betegségek száma, elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos betegségek száma ebben a régióban a legmagasabb az országban. A koronavírus-betegség kialakulása szempontjából ez egy emelt szintű kockázatot jelent. További speciális probléma, hogy igen magas a külföldi munkavállalók száma és ebből adódóan az utazás, emiatt a fertőző betegségek terjedésének kockázata jelentősen emelkedett.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/brutalis-szamok-atszervezes-a-korhazban-a-jarvany-masodik-hullamaban-4680199/