Még furcsább időjárás jöhet a következő hetekben

A Csendes-óceán térségében az északi féltekén általában esősebb, csapadékosabb és lehűlést okozó, mérsékelt és az erős közé tehető erősségű La Nina időjárási anomália van kialakulóban, és 90 százalékos eséllyel év végéig fennmaradnak a kialakulásának feltételei – írta a BBC híre nyomán a Napi.hu. A brit közszolgálat a Meteorológiai Világszövetség által közzétett friss prognózis alapján még 2021 első negyedévében is 55 százalék az esélye, hogy megmaradnak a La Nina-át tápláló körülmények.

Mindez azzal jár, hogy az egész világon a megszokottnál hidegebb lesz az idő, miközben helyenként a csapadék mennyisége a szokásos többszörösére nő, helyenként pedig szárazságot okoz. A La Nina akkor alakul ki, amikor az erős felszíni keleti szél Dél-Amerika felől Indonézia felé mozdítja a Csendes-óceán melegebb felszíni vízét, amelynek helyére alulról hideg víz áramlik fel. A felszínre kerülve azután ez lehűti a felette lévő levegőt.

Ez az időjárási anomália többnyire jelentős esőzést okoz Indonéziában, Ausztráliában és erősebb monszunt Dél-Kelet Ázsiában. Az északi féltekén Kanadában és az USA északi részén hidegebb és nagyobb hótakarót eredményező viharokat okoz, Európában pedig a brit szigeteken és az északi országokban a szokottnál több esőt. Legutóbb 2010-2011-ben alakult La Nina.

KAPCSOLÓDÓ
Lesújtó előrejelzés, brutális telet jósolnak idén Magyarországon

Lesújtó előrejelzés, brutális telet jósolnak idén Magyarországon

Nem kezdett el befagyni a sarkvidéki óceán, ami teljesen felboríthatja az időjárási viszonyokat.

Az egyre melegedő légkör és a klímaváltozás azonban azzal jár, hogy La Nina idején ma melegebb van, mint a korábbi El Nino időszakokban. 2020 továbbra is jó eséllyel pályázik a valaha tapasztalt legmelegebb időt hozó év címére, és a 2016-2020-as periódus várhatóan az időjárási feljegyzések kezdete óta a legmelegebb fél évtized lesz.