Orbán „zsenialitása” abban rejlik, hogy az EU-s pénzekből eltartott hazai gazdasági elit és a minden földi jóval elkényeztetett német multik (értsd. magyar adófizetői pénzekből olyan kedvezményeket kapnak, amit sehol máshol, viszont a jogi környezetet is úgy alakítja a kormány, hogy azt csináljanak, amit akarnak)

Az Orbán-rendszer lényege a politika mindenhatósága. Egy jól működő köztársaságban a politikai hatalom nem egy mindenek felett álló entitás, hanem egyensúlyban van a gazdaság és a civil szféra (tágan vett kultúra) hatalmával. Orbán „zsenialitása” abban rejlik, hogy az EU-s pénzekből eltartott hazai gazdasági elit és a minden földi jóval elkényeztetett német multik (értsd. magyar adófizetői pénzekből olyan kedvezményeket kapnak, amit sehol máshol, viszont a jogi környezetet is úgy alakítja a kormány, hogy azt csináljanak, amit akarnak) segítségével teljesen maga alá gyűrte a gazdaság önállóságát, és a politikai és gazdasági hatalmat közösen felhasználva lerohanta a civil szférát is, ami a kettős támadást már jóval nehezebben bírja el, mintha csak egy irányból jönne a roham.

Egy negyedik magyar köztársaság alapja kell legyen, hogy helyreállítja a politika-gazdaság-civil szféra hármasának egyensúlyát. Egy ilyen rendszerben elképzelhetetlen lesz, hogy a miniszterelnök gyerekkori gázszerelő pajtásából pár év alatt az ország leggazdagabb embere legyen. De az is elképzelhetetlen lesz, hogy egyetemistáknak az autonómiájukért kelljen tüntetni, hiszen az magától értetődő lesz. Miután a probléma gyökere a politikai térben van, a megoldás is ott lesz: a harmadik magyar köztársaság legnagyobb strukturális hibája az volt, hogy kétharmaddal teljhatalomhoz lehetett benne jutni. Magyarul, a politikai szféra belső struktúráját kell úgy átalakítani, hogy lehetetlenné váljon a teljes körű hatalomkoncentráció benne. Amennyiben ezt sikerül megteremteni a negyedik magyar köztársaságban (ennek csak egy része pl. a közvetlenül választott köztársasági elnök), akkor a politikai szférának soha többé nem lesz rá lehetősége (még ha újra is jön egy olyan hataloméhes vezető, mint Orbán), hogy maga alá gyűrje a gazdasági és a civil szférát.https://hvg.hu/360/20201028_Buzinkay_Gyorgy_Karolyinak_igaza_volt#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2020_10_28&type-id=HvgDaily&user-id=C537252B#utm_content=normal