Hiába próbálkoznak, egyelőre nem tudnak influenza elleni vakcinát szerezni a magyar gyógyszer-nagykereskedők – írja a 24.hu. A lap információi szerint egy importőr a múlt héten még látott reményt arra, hogy drágán, de  tud szerezni oltást Belgiumból, hétfőre azonban kiderült, hogy nem fog megérkezni az áru, mert mint számos európai országban, úgy Belgiumban is exporttilalmat rendeltek el.

A 24.hu megkeresett két nagy gyógyszer-nagykereskedő céget, a Hungaropharmát és a Phoenix Pharmát. Az előbbi azt válaszolta, nagy erőkkel próbál oltást szerezni, de nem garantálható, hogy talál szabad készleteket. A Phoenix Pharma is igyekszik külföldről beszerezni a vakcinát, és valamennyi európai partnerét megkereste, de meglehetősen bizonytalan a beszerzés.

A koronavírus-járvány miatt az influenza elleni védőoltásra nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában megnövekedett a kereslet. Bár az Orbán-kormány idén mindenki számára ingyenessé tette az oltást, ugyanannyit rendeltek belőle, mint máskor, így a rendelkezésre álló 1,4 millió vakcina valószínűleg nem lesz elegendő. Ezért egyelőre csak a veszélyeztetettek, várandósak, idősek, krónikus betegek kapják meg az oltást. Ráadásul a magánegészségügy sem jelent megoldást, ugyanis a kormány hatósági úton lefoglalta a készleteiket.