Vidéki riportjainkon azt érzékeltük, hogy a migrációs kampány is hatásos volt a romáknál.Persze. Gyűlöletháromszöget alakítottak ki. Azzal riogattak, hogy ha jönnek a menekültek, akkor majd nem jut a romáknak felzárkóztatási pénz, meg ilyenek. Nagyon durva összeugrasztás volt. De ezt nem csak a romák nyelik be. Ha az egész országot hülyítik, akkor mi miért lennénk különbek?

Gulyás Márton aktivistának azt üzented egy videóban, a J.K. Rowling-os, transzneműekkel kapcsolatos vitában, hogy neki, mint cisz férfinak semmi joga elvitatni a transzneműek sérelmeit. Miért nincs joga?

(J.K. Rowling, a Harry Potter szerzője megosztott egy cikket, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány után egyenlőbb világot kell teremteni „azon emberek számára, akik menstruálnak”. „Csak létezik valamilyen szó ezekre az emberekre” – írta Rowling a nőkre utalva, amiből hatalmas botrány lett.)

Azért nincs jogunk, mert nem vagyunk érintettek, nem vagyunk transzneműek.

Ez olyan érvelés, mint amikor azt mondják a kommentelők, hogy akkor beszélhetsz a menekültek befogadásáról, ha majd a lakásodba befogadsz egy menekültet. Másképpen fogalmazva: addig, amíg valaki nem hajléktalan, addig nem tudja képviselni a hajléktalanok ügyeit? 

Hát, valóban nem tudja, de attól még mondhat véleményt, csak ne kérdőjelezze meg mások fájdalmát! Amikor transz szervezetek garmada jelezte, hogy ez a J.K. Rowling-féle provokáció árt a transznemű embereknek a jogaikért való küzdelemben, akkor Gulyás Márton miért dönti el, hogy a transzneműeknek mi a sértő? Ezt egyszerűen nem értem.

A kritikádat követően Gulyás hátra lépett, és azt mondta, hogy inkább nem reagál. Nem ez a cancel culture, az elhallgattatás kultúrája? 

Az identitásharc nem megszünteti, hanem pont kinyitja a vitákat. Azok a sok előjoggal rendelkező, hatalmi pozícióból érvelő emberek, akik cancel culture-ről beszélnek, meg petíciókat írnak a szólásszabadságért aggódva, nem elhallgattatva lettek, hanem ki lettek hívva. Ez az, ami nekik durva, mert ez eddig nem történt meg. Mi más eszköze van egy aktivistának J.K. Rowlinggal szemben, mint az, hogy elmondja, ez neki nem tetszik. Én is ellene vagyok annak, hogy ezek törvényileg legyenek szabályozva. Az iszonyú veszélyes. Mindenki mondjon azt, amit akar, a társadalom viszont legyen éber, és az a feladata, hogy reagáljon a kisebbségeket ért támadásokra.

Volt egy fotód, ami megjelent az ELLE-ben és, amit Soros György is kitweetelt, azon lila szoknyában vagy. Mit akartál ezzel üzenni?

A képnek van egy története. Kisfiúként szerettem a nagymamám szoknyájában pörögni, miközben hallgattam a Szandi kazettáját. Egyszer ráléptem a szoknyára, elestem, és bevertem az asztal sarkába a fejem, betört. El kellett vinni orvoshoz, hogy összevarrják. A szüleim és az orvos között lezajlott beszélgetésből nagyon jól éreztem, hogy amit csináltam, az nem oké. Egy kisfiúnak szoknyában táncolni nem oké. Ez bennem erősen megmaradt. Szégyelltem, és többé nem is csináltam olyan dolgokat, amikre azt mondják, hogy lányos.

Minden embernek, aki roma vagy meleg, vagy legyen bármilyen kisebbséghez tartozó, vannak öngyűlölő szégyenérzetei. A képnek azért volt jelentősége számomra, mert ez volt az első alkalom, hogy azt imitáltam, mintha szoknyában lennék. A szoknya felvállalása arról szólt, hogy engem már senki nem tud megkérdőjelezni a nemi önkifejezésben. Tudom, hogy ki vagyok, mi vagyok.https://444.hu/2020/08/24/a-felkent-progressziv-felistenek-alfoldi-roberttol-karacsony-gergelyig-egy-ongyulolo-ciganyt-ajnaroznak?fbclid=IwAR0Hc7jZtbqWkCfSyoSocYe_AJjqEs5PT203ZBGO8K4onai0fKiarGqBZSs