Brutális lakbéremelést kapnak a nyakukba a miskolci bérlők a városvezetéstől – erről írt hétfőn a Magyar Nemzet. A cikk szerint a Borsod megyei város balliberális vezetése drasztikusan megnövelte az önkormányzati lakások bérleti díját Miskolcon, amivel több ezer polgárt sodornak a fizetőképtelenség szélére.

 

 

Többek között a miskolci cementgyár egykori dolgozóit, akik közül van, akinek 50 százalékkal vagy akár a duplájára is nőhetnek a havonta fizetendő lakhatási költségei.

A döntés szerint emellett januártól a lakóknak kauciót is fizetniük kell,

amit az önkormányzat nemcsak az új bérlőktől hajtana be, hanem visszamenőleg azoktól is, akik évtizedek óta élnek az önkormányzati lakásokban.

A lakók közül az M1-nek többen arról beszéltek, hogy ha a kaucióval együtt kifizeti az új bérleti díjat, akkor szinte semmi sem marad a nyugdíjukból.

A bérlők szerint ráadásul az önkormányzat a lakók jelentős részétől jogtalanul kérne kauciót is.

Azt ugyanis a lakásokra kötött eredeti szerződések alapján már sokan ledolgozták a helyi üzemekben.

A bérlakásokat kezelő Miskolc Holding Zrt. az M1 megkeresésére azt állította, hogy a megemelt díjakból a rossz műszaki vagy kiadhatatlan állapotban lévő önkormányzati lakásokat újítaná fel a városvezetés.

Azt írták: a befolyt összeg 60 százalékát fordítanák rekonstrukcióra,

válaszukból az viszont nem derült ki, hogy a bérlőktől beszedett pénz többi részét mire költenék.

A miskolci Fidesz–KDNP-frakció szerint az is elfogadhatatlan, hogy a felújításokat a rászoruló lakókkal akarják megfizettetni.

Soós Attila kormánypárti önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a baloldali városvezetésnek erre akár pályázati forrásokból vagy a városban befolyt adóbevételekből is lenne lehetősége.

Mint mondta,

a döntés 3800 lakást és több ezer miskolcit, köztük a nyugdíjasok mellett több száz kisgyermekes családot is érint, akikkel az ügyben az önkormányzat nem egyeztetett.

Közben a kormánypárti képviselők szerdán nem csak a baloldali városvezetés bérlakásokra vonatkozó döntése ellen emeltek szót.

A Fidesz–KDNP képviselői indítványozták azt is, hogy a miskolci önkormányzat a koronavírus-járványra való tekintettel december végéig engedje el a vendéglátósokra és a taxisokra kiszabott közterület-használati díjat és a bérleti díjak egy részét is.