Teljesen lepusztult az épületcsoport a Csanyik-völgyben

 

A komplexumot annak idején valóban a Kommunista Ifjúsági Szövetség számára építették – és fiatalok töltötték meg többnyire az épületeket –, amely bentlakásos táborként működött rengeteg közösségi helyiséggel, önálló könyvtárral, konyhával és hatalmas étkezővel. A rendszerváltás után egészségügyi célokra alakították át: itt volt például a Szent Ferenc Kórház tüdőszanatóriuma.

Amikor a gyógyító funkció megszűnt, a tulajdonos megyei önkormányzat eladásra kínálta a komplexumot olyan félmilliárd forint körüli „kikiáltási” áron. Nem sikerült eladni, ám rengeteg ötlet hangzott el, hogy mihez is lehetne kezdeni a nagyon is kedvező környezetben lévő, a Bükk hegység erdeivel körülvett épületcsoporttal.

A teljesség igénye nélkül, sokan azt szerették volna, ha megmarad a gyógyító funkció, de szó volt rekreációs központ létrehozásáról, vagy az is felvetődött, hogy labdarúgó-akadémia legyen ott. Volt, aki szállodának is el tudta volna képzelni.

Nos, az ötletek nem valósultak meg, a jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz tartozó komplexumot folyamatosan őrzik, de fizikai állapota egyre csak romlik.

Boon.hu