Diósgyőrben a Lovagi tornák terének megnyitásával eltűnt az a strand, melyet Váradi Alex támasztana fel

A Széchenyi utca 50. és 52. szám alatt lévő épületek helyére Peitl Péter tervezett egy különleges csempés külsejű társasházat, mely a mai – már a sorból kilógó – földszintes családi házakat váltaná le.

Lévai Csaba az Uitz Béla utcára álmodott egy nagyobb ifjúsági házat, a bank és a biztosító épülete között tátongó nagy kavicsos teret betöltve. A kérdéses hely már egy ideje elhanyagolt állapotban van, az ifjúsági ház a megszokott irodaházak helyett így nemcsak egy felfrissítő látvány lenne, de a közösség számára rendkívül hasznos funkciót is betöltene.

A városközpontba Pirity Ádám képzelt egy kollégiumot, mely az egyetemvárosi, hasonló funkciójú épületekkel szemben nagyobb hangsúlyt helyez a közösségi terekre.

Új életet lehelnének a városba

Diósgyőrben a Lovagi tornák terének megnyitásával eltűnt az a strand, melyet Váradi Alex támasztana fel. A Miskolctapolcai Strandfürdőhöz hasonló wellnessközpont létesülne ott tervei alapján, ezzel tovább növelve a város fürdőzési lehetőségeinek számát és színvonalát.

Gulyás Eszter munkájában a város elhanyagoltabb részeire helyezte a hangsúlyt: a számozott utcák vagy a Lyukóvölgyhöz hasonló városrészek felzárkóztatását olcsó, kompakt lakhatással biztosítaná. Ezeket a szociális lakóházakat olyan kertes kialakítással álmodta meg, mely jobban igazodhat az alacsonyabb bevételű családok életviteléhez, a sokgyermekes családok igényeihez.

Korszerű épület

Hasonló módon elhanyagolt a Bükk kapujában található Herman Ottó emlékpark, melybe Pinczés Gergő lehelne életet. Egy barlanghoz hasonlító, ámbár rendkívül korszerű látogatóközpontot tervezett a természeti környezetbe, melyben előadótermek, kiállítótermek és a híres Szeleta-barlang leleteiből összeállított állandó kiállítás kapna helyet. Az épület olyannyira belesimulna a zöld környezetbe, hogy fűvel beültetett tetején még piknikezni is lehetne.

A BME-s diplomamunkák kiállítása múlt kedden nyílt meg, és a miskolci polgármesteri hivatalban még péntekig díjmentesen megtekinthetők.https://boon.hu/kultura/helyi-kultura/megterveztek-milyen-legyen-a-jovo-miskolca-4636102/