Skip to content

Bréking. Az SZFE-n, a hallgatók visszafoglalták az Ódry Színpadot

Pénteken este hat órakor sajtótájékoztatót tartottak a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói, miután Szarka Gábor kancellár bejelentette, hogy előrébb hozták az őszi szünetet, így péntek estig mindenkinek el kell hagynia az egyetem épületeit. A hallgatók közölték: a blokádot megerősítették, és amíg az autonómiát nem garantálják, fenn is tartják.https://hvg.hu/kultura/20201016_SZFE_blokad_Vas_utca_percrol_percre

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Pénteken délelőtt jött a hír, hogy körlevélben küldött rektori utasítást a dolgozóknak és az oktatóknak a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja, Szarka Gábor és Novák Emil rektorhelyettes. A levélben az állt, hogy

módosítással előrébb hozzák az őszi szünetet az egyetemen október 16–26. közé, amikor is az egyetem épületeiben és kollégiumában karbantartást és fertőtlenítést végeznek majd, ezért azok zárva lesznek, azokban tartózkodni tilos, azokat maximum péntek este 18 óráig mindenkinek el kell hagynia. Csak a kancellár írásos engedélyével maradhat bárki az épületekben.

Az egyetemfoglaló hallgatók este 18 órakor sajtótájékoztatót tartottak a Vas utcában, ekkor közölték: az épületek kiürítésére vonatkozó rendelkezést elutasítják. Az egyetem közössége az őszi szünetet a tanév eredeti tanrendje szerint később fogják megtartani.

A hallgatók arról is beszéltek, hogy szerintük az újonnan kinevezett kancellár a rendelkezést semmivel nem támasztja alá, nincs oka annak, hogy járványügyre hivatkozva kiürítse az épületeket. Szerintük a rendelkezés a hallgatói véleménynyilvánítás elhallgattatására irányuló politikai szándékot mutat. Hozzátették, Szarka Gábor kancellár visszaélésszerűen gyakorol hatásköröket: az internetelérés szüneteltetéséről döntött, a lakhatásuktól fosztja meg a diákokat, így a kollégium lakói birtokvédelemért folyamodtak a helyi jegyzőhöz.

 

© Kacskovics Mihály Béla

 

„Az egyetemi polgárok számára az egyetemi épületek használatát senki nem tilthatja meg” – mondták, így megköszönték a Főváros ajánlatát, de az oktatási helyszín megváltoztatását nem tartják indokoltnak, akkreditált képzéseiket a Szentkirályi és a Vas utcában folytatják.

A hallgatók ezután közölték, hogy termenként őrzik az épületet, és továbbra is fenntartják a blokádot, amíg az autonómiájukat nem garantálják, ám ezután sietősen távoztak az épületbe, ugyanis az üzemeltetés munkatársai megpróbálták kiüríteni előbb a Vas,- majd a Szentkirályi utcai épületet. Mindkét próbálkozás sikertelen volt, az esetről jegyzőkönyv is készült. A diákok ezután bejelentették, hogy visszafoglalták a fórumaik helyszínéül szolgáló Ódry Színpadot, ezért vissza is térnek oda. A kint lévő támogatóknak megköszönték, hogy eljöttek.

A sajtótájékoztató előzménye, hogy Szarka Gábor korábban lekapcsoltatta az internetet az egyetem épületeiben és kollégiumában, mert a diákok szerinte szétzilálják az oktatást, és ezt ő nem támogatja. Később a hallgatókat kizárták az Ódry Színpadról, ahol fórumozni szoktak, péntek reggelre pedig blokkolták az SZFE irodáinak számítógépein a Facebook-hozzáférést.

 

© Máté Péter

 

Az SZFE oktatói közössége péntek délután levelet írt Szarka Gábornak és Novák Emilnek, amelyben azt írták, „Önök átlátszó módon egy világjárványt használnak ürügyként arra, hogy a tiltakozó hallgatókat az egyetemfoglalás feladására kényszerítsék. Mindezt olyan helyzetben, amikor a nagyszámú és rendszeres tesztelés ellenére az egyetemi polgárok között egyetlen Covid-pozitív eset sincs, hála a magyar felsőoktatásban kiemelkedően szigorú járványügyi szabályoknak, melyeket az egyetemfoglalók vezettek be a közösség védelmében.”

Az oktatók szerint a vezetés egy mondvacsinált indokkal előre ráncigálva és kiterjesztve az őszi szünetet, példátlan módon, teljes egészében betiltotta az oktatást – ezzel az oktatási és alkotói folyamatok félbeszakadnak, valamint felbecsülhetetlen és pótolhatatlan kár éri a hallgatókat.

„Embertelen módon, néhány órás határidővel evakuálják a kollégistáinkat. A hátrányos helyzetű, illetve határon túl lakó hallgatóink esetében ez a lakhatás megvonását jelenti. Jelen rendelkezésüket a teljes oktatói közösség felháborodottan visszautasítja. Szerződésben biztosított jogunk van az oktatáshoz, a hallgatóknak joguk van a tanuláshoz, és önöknek nincs joguk ezt megakadályozni!” – tették hozzá.

A blokád 46 napja tart, a diákok továbbra is fenntartják a tanköztársaságot.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. Névtelen
    2020.10.17. 08:37

    133- 46 =
    Van idő még!
    😁😂😁

    2
    2
    • Névtelen
      2020.10.17. 10:21

      NINCS!
      „-Nagyon szeretnétek valami kis atrocitást….
      Nem lesz!

      -Nem biztos. Csináltak ezek már olyan tüncikét, ahol a hátul levők sörös üveggel próbálták betörni az első sorban levők fejét. A cél egyértelmű volt. „

      2
      2
  2. Névtelen
    2020.10.17. 08:41

    „A hátrányos helyzetű, illetve határon túl lakó hallgatóink esetében ez a lakhatás megvonását jelenti.” Majd Gergő bérel nekik lakást… Állam bá’ meg fizeti…az adómból
    Vannak vagy 10-en. Minden szünetben laktak valahol.

    2
    3
  3. Névtelen
    2020.10.17. 09:22

    Hát aztán! Fedő-akció
    „az ÁSZ évekre visszamenőleg elmarasztalta SZFE vezetését, a nem átlátható gazdálkodás miatt.”

    2
    3
  4. Névtelen
    2020.10.17. 11:23

    Majd viszünk nekik egy-két Orbán- hordót püfölgetésre. 😂

    3
    1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük