Csak Facebook-hirdetésekre többet költöttek Koncz Zsófia kampányában, mint amit a törvény megenged
Az RTL Klub Híradója számolt be róla, hogy csak Facebookon többet költött a fideszes jelölt, Koncz Zsófia a borsodi választókörzetben tartott vasárnapi időközi választáson, mint amennyit a törvények lehetővé tesznek.

 

Koncz, aki végül megnyerte a választást, egyben tartva így a fideszes kétharmadot, kampánya során nagyban támaszkodott a Facebook-oldalára, amit alig hét hónapja hoztak létre, és mára 20 ezer követője lett. A Facebookon lehetőség van arra, hogy megnézzük, egyes politikusok mennyit költöttek hirdetésekre, és így derült ki, hogy Koncz Zsófia posztjait múlt csütörtökig több mint ötmillió forintért hirdették, azaz ebben még a kampányhajrá költései benne sincsenek.A Facebook későbbre ígért részletes elszámolást a csatornának, de annyit közöltek, hogy a végeredmény legalább 5,5 millió forint lesz, ez azonban már önmagában több, mint amennyit egy jelölt a hatályos jogszabályok szerint kampányolásra költhet. Annak összegét az infláció mértéke is alakítja, de jelenleg valahol 5,4 millió forint körül alakul, hangzott el a Híradóban.

És a Fidesz jelöltje messze nem csak a közösségi médiában kampányolt, az érintett települések tele voltak a plakátjaival, a Fidesz pedig kedvezményes krumpli- és hagymavásárt is szervezett. Az RTL Klub kereste a kormánypártokat, hogy mennyit költöttek a kampányban, de a Fidesz csak annyit írt vissza, hogy minden vonatkozó törvényt betartottak a választási kampány során.

A kampányköltéseket amúgy a volt fideszes képviselő, Domokos László vezette Állami Számvevővszék ellenőrzi, ha úgy találják, hogy valaki túllépte a megengedett költési keretet, akkor a túllépés összegének kétszeresét kell visszafizetnie a költségvetésbe.