A Fidesz irányítása alatt 2010 óta olyan mértékben hanyagolták el az önkormányzati lakásállomány műszaki állapotának megőrzését, hogy mára elkerülhetetlenné vált a felújításuk. Ehhez viszont nem hagyott pénzt a kasszában a Fidesz, az új városvezetést több tíz milliárd forintos költségvetési hiány várta.

Emlékeztetnünk kell arra is, ahogy az előző városvezetés hagyta a bérlakások lepusztulását, mit sem törődött a bérleti díjak szinten tartásával. Elmaradtak a bérleti díjak értékelései, a mérsékelt és szükséges emelések, amelyek fedezhették volna a lakások fenntartásának költségeit. Miközben az ingatlanpiacon az árak megsokszorozódtak, a fideszes városvezetés 2013 óta nem nyúlt a bérleti díjakhoz. A Velünk a Város frakciója elkötelezett a Nagy-Miskolc program megvalósításában, amelynek egyik fontos eleme a fiatalokat, pályakezdőket is megszólító bérlakásprogram újraindítása, ehhez teremt forrást a piaci viszonyokhoz képest is szerény díjnövekedés. A bérleti kauciók estében a kormánypárti képviselők követik pártjuk által elvárt, a valóságot bármilyen ügyben megtagadó hamisításait. A kaució ugyanis nem teljes körűen emelkedik, a bérlőknek csak az új bérleti díjhoz igazított különbözetét kell befizetniük, az összeg nem vész el, a bérleti jogviszony megszűnését követően visszakapják. Az önkormányzat segítségére továbbra is számíthatnak a nehezebb sorban élők, róluk gondoskodik a kedvezményes, támogatott szociális bérlői program.

Szomorúan látjuk, hogy kormánypárti képviselőtársaink ismét mindent elkövetnek, hogy riadalmat keltsenek a miskolciak körében. A Fidesz akkor közelítené meg valamennyire a valóságot, ha számot adna arról, miért nem volt számára fontos a bérlakásban élő miskolciak érdeke, lakhatási körülményeinek javítása és az önkormányzati ingatlanvagyon értékalapú megőrzése városvezetésük alatt. Nem várjuk el, hogy erre válaszolni fognak, a miskolciak az elmúlt egy év során is megtapasztalhatták, hogy az emberi és anyagi vonatkozású károkozásban tudnak maradandót alkotni, azok elhárításában viszont szerepet és felelősséget sosem vállalnak. De a mesebeszéd az megy nekik.

A sajtóközlemény megjelentetésében segítségüket kérjük.

Köszönettel: Velünk a Város frakció

Fotó: Archív. Égő lakás a miskolci belvárosban 2011

Gázrobbanás Miskolcon: Elhunyt az egyik megégett szerelő