Az éghajlatváltozás miatt célként tűznék ki Miskolcon a klímasemlegesség elérését.

Az éghajlatváltozás hatásai Miskolcon is érvényesülni fognak, éppen ezért a városnak fel kell készülnie az alkalmazkodásra, illetve a káros hatások mérséklésére.
A miskolci közgyűlés csütörtöki ülése egyéni képviselői indítványként tárgyal az éghajlati veszélyekről és az ezekkel kapcsolatos feladatokról. Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata tudatosan és kiemelten kezdjen el foglalkozni a klímaváltozás hatásaira való felkészüléssel a város lakosságának egészsége és anyagi biztonsága érdekében.

Uniós forrásokból

Ennek érdekében célként tűznék ki a klímasemlegesség elérését, az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó szociális intézkedések megtételét, valamint az ehhez szükséges európai uniós források igénybevételét.

A konkrét célok és feladatok között határozták meg, hogy el kell végezni az önkormányzat tulajdonában lévő épületek, valamint a lakóépületek fűtésének korszerűsítését és ezzel párhuzamosan a hőszigetelést.

Nulla kibocsátás

Azt is megfogalmazzák az előterjesztők, hogy az önkormányzat és cégei, valamint a városban működő gazdasági társaságok tulajdonában lévő gépjárműveket nulla kibocsátású járművekkel kell felváltani. Intézkedéstervezetet kell kidolgozni az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekhez kapcsolódó szociális teendőkre is.