Ha valaki csak az operatív törzs „sajtótájékoztatóján” elhangzottakból tájékozódik arról, hogy mi a helyzet a járvánnyal, az akár meg is nyugodhatott ma. Müller Cecília ugyanis azt közölte, hogy „kedvezően változott a járvány dinamikája”, merthogy a múlt héten csak két százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma. Az országos tisztifőorvos még azt is mondta, hogy jelentősen nőtt a tesztek száma. Csakhogy sajnos ez a számok alapján egyszerűen nem igaz, és ebből következik az is, hogy a napi új fertőzöttek száma sem árul el semmit arról, hogyan terjed a járvány Magyarországon. 

 

Amikor a legtöbb új fertőzöttet jelentették egyetlen nap alatt szeptember 20-án, akkor még tényleg több vizsgálatot végeztek, mint korábban. Aztán ahelyett, hogy maradt volna a jóval több vizsgálat, bezuhant a tesztek száma, és egyetlen nap kivételével azóta is látványosan csökken. A nagyobb visszaesések keddenként történnek, ennek minden bizonnyal köze van a hétvégéhez, de a tesztelési folyamat nem pontosan ismert.

Ami nagyobb baj, hogy már három hete nem tartjuk a WHO ajánlását, miszerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Ha ennél magasabb, az azt jelzi, hogy kevés a teszt.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy míg szeptember 14-én 11 314 vizsgálatból lett 844 pozitív teszt (ami így is majdnem 8 százalék), addig ma már mindössze 7037 tesztet jelentettek, és ebből is összejött a 851 pozitív eset.

A 12 százalékos arány messze az eddigi legrosszabb. Ha az öt százalékot akarnánk tartani, akkor nem 7 ezer, hanem 17 ezer tesztet kellene elvégezni 851 pozitív esetnél.

Miután a kevés tesztelés elfedi a járvány valódi mértékét, így nem meglepő, hogy Müller Cecília arra a kérdésre, hogy a csehekhez vagy a szlovákokhoz hasonlóan Magyarországon is gondolkodnak-e a veszélyhelyzet elrendelésén, azt mondta, hogy ugyan magasak a számok, de csökkent reprodukciós ráta (vagyis az a mutató, hogy egy fertőzött átlagosan hány másiknak adja tovább a vírust), így egyfajta stagnáló állapotban van a járvány nálunk. Mindenesetre a kórházban kezeltek száma emelkedik.

Az MNB is többet teszteltetne

A Matolcsy-vezette jegybank 50 pontos javaslatcsomagot állított össze a járvány gazdasági hatásainak kezelésére. A 49. pont arról szól, hogy rendszeresen kellene tesztelni az oktatásban és egészségügyben dolgozókat.