Bill Gates: koronavírus, noha komoly fenyegetés, eltörpül a klímaváltozás kihívásaihoz képest

Bill Gates interjút adott a Fox Newsnak, amiben meglehetősen kritikusan beszélt az Egyesült Államok koronavírussal kapcsolatos intézkedéseiről – írja az amerikai Forbes.

„Sajnos nagyon rossz munkát végeztünk, ezt a számok is alátámasztják” – mondta a világ második leggazdagabb embere. Gates úgy érvelt, hogy az amerikai esetek a világszintű esetszám 22 százalékát teszik ki, miközben az Egyesült Államok lakossága a globális lélekszám mindössze 4 százaléka.

A közel 6,8 millió amerikai eset ráadásul majd’ 200 ezer elhalálozást vont maga után, ami a globális halálozási szám 21 százaléka.

A milliárdos úgy látja: a tesztelési protokollokkal volt a baj, egy dél-koreaihoz hasonló, igen sokréthű tesztelési rendszer meg tudta volna előzni a jelenlegi helyzetet. „Nemcsak kemény tavaszunk volt, de elég nehéz nyarunk is, és az évszakváltás miatt sajnos az ősz is elég aggasztónak tűnik” – fogalmazott.

Gates úgy véli, a tesztelési eljárások utólagos javításával szemben érezhető a kormányzati ellenállás, aminek szerinte a korábbi rossz döntések beismerésének elkerülése az elsődleges oka. Eszközök szintjén ugyanis felkészült az ország, jobban, mint sok más, a járványt szerencsésebben kezelő nemzet.

„Még ma sem kapnak az emberek eredményt 24 órán belül, ez felháborító” – mondja.

Bill Gates mostanában viszonylag sokszor megnyilatkozik a világot éppen foglalkoztató kérdésekben. Augusztus elején például arról írt a blogján, hogy a koronavírus, noha komoly fenyegetés, eltörpül a klímaváltozás kihívásaihoz képest.