Ha ízetlenkedni akarnék, mondhatnám, hogy hetvenöt éve szűnt meg az egyik kedvenc együttesem (minden ember afféle együttes, organikus elegy; minden halál egy feloszlás).
Sokféle zenét nyomott, nem is mindegyikért vagyok oda, de összességében elég magasan áll személyes toplistámon (amin sajátos módon drogos punkokkal, öreg, fekete Mississippi-menti bluesemberekkel, orosz romantikusokkal, vagy makrancos hippikkel osztozik).
Valószínűleg a legismertebb magyar formáció; többen hallottak róla világszerte, mint Leszli Mándokiról, sőt a legismertebb magyarok toplistáján is alighanem rögtön másodikként, Lugosi Béla után áll.
Itt, mifelénk, néha elismerték, de többnyire inkább nem, bár igazán népszerű sosem lett. Pedig ha valaki, ő populáris volt, a jó értelemben. Egy időben, mikor még költők, szabadságharcosok és világzenészek díszítették a bankókat királyok és fejedelmek helyett, még pénzarc is lett belőle, sőt jó ideig ő volt a legnagyobb pénzarc. (Én mindig idegenkedve néztem a pénzarcokat, akár poéták, akár véreskezű hadurak. Inkább olyasféle képek illenének a pénzre, mint amiket mostanság a cigisdobozokra nyomnak: tüdőrák, fogsorvadás, és főleg háború, elidegenedés, kizsákmányolás, nyomor, pazarlás, ökológiai katasztrófa, ilyesmi.)
Mostanság inkább nem szeretik. A dalai nem alkalmasak mindennapos éneklésre, életútja, egykori véleményei nem alkalmasak rá, hogy gipsz stukatúraként díszítsék a mai rendszer pitypangos Patyomkin-homlokzatát. Jobb is így. Nem szeretném, ha szeretnék.
Emlékére álljon itt tőle az egyik kedvenc számom.
Béla Bartók, Music for strings, percussion and celesta (Full)
YOUTUBE.COM
Béla Bartók, Music for strings, percussion and celesta (Full)
Béla Bartók (1881-1945) Music for strings, percussion and celesta I Andante tra